Brussel wil luchtkwalititeit verbeteren met meer bakfietsen op straat

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest probeert de luchtkwaliteit te verbeteren met het project CAIRGO BIKE, dat draait rond het gebruik van bakfietsen.  Het project wordt geleid door Brussel Mobiliteit en zou de stad leefbaarder moeten maken.

Onze hoofdstad heeft al lang problemen met zijn luchtkwaliteit, maar daar lijkt misschien een einde aan te komen. Het Urban Innovative Actions-programma van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling selecteerde 11 projecten uit 222 voorstellen. CAIRGO BIKE is daar een van. Het heeft als doel om meer  bakfietsen in te zetten in Brussel zowel bij particulieren als in bedrijven.

Auto's vervangen

De bedoeling is om auto's te vervangen door bakfietsen want, in tegenstelling tot een gewone fiets, kan je daarmee wel je kinderen en je boodschappen vervoeren. Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid is zeer enthousiast: "Uit recent onderzoek blijkt dat 50 procent van de leveringen met een bakfiets uitgevoerd kunnen worden. De bakfiets is ook geschikt voor drie kwart van de privéverplaatsingen."  

Samenwerking met verschillende partners

CAIRGO BIKE wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van verschillende Brusselse partners. Zo zullen verschillende verdelers van bakfietsen groepsaankopen organiseren en promoties aanbieden. Uitleendiensten en deelbakfietsverdelers gaan meer producten ter beschikking stellen en er worden meer parkeerplaatsen voorzien om de fietsen te kunnen stallen. 

Een aangenamer Brussel

Het project moet niet enkel de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook broeikasgassen en geluidsoverlast verminderen. "Door de actieve mobiliteit aan te moedigen zal dit project Brussel ook duurzamer en aangenamer maken voor de bewoners," zegt Alain Maron, Minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Energie.

 

Meest gelezen