De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Corona treft politiek in Latijns-Amerika: na Braziliaanse president ook Boliviaanse en Venezolaanse leiders besmet

In Latijns-Amerika blijft het coronavirus lelijk huishouden: niet alleen onder de bevolking, maar ook bij de politieke elites vallen er slachtoffers. Na de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn nu ook de Boliviaanse interim-president Jeanine Añez en de Venezolaanse nummer twee Diosdado Cabello besmet.

De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez, 53 jaar, verspreidde het nieuws dat ze positief testte op het coronavirus via Twitter. In een videoboodschap - in een groene comfortabele trui maar onberispelijk opgemaakt - legt Añez uit dat ze zich liet testen omdat verschillende ministers uit haar regering vorige week al besmet bleken met het coronavirus, onder wie de minister van Volksgezondheid.

Toch een beetje buiten adem zegt ze dat ze zich goed en sterk voelt, dat ze twee weken in quarantaine gaat maar aan de slag blijft via telewerk.

Er ligt dan ook flink wat werk op de plank voor Jeanine Añez, want Bolivia is bijzonder zwaar getroffen door de pandemie. Het gezondheidssysteem is op verschillende plaatsen ingestort. In Cochabamba bleven de lijken zelfs op straat liggen, net zoals in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil enkele maanden geleden. 

Añez is ook in verkiezingsmodus. Ze wil verkozen raken bij de presidentsverkiezingen van 6 september in Bolivia. De rechtse Añez kwam aan zet na oud-president Evo Morales, die door het leger werd opzijgezet na zijn omstreden overwinning bij de presidentsverkiezingen in het najaar van 2019. Morales is nu in ballingschap in Argentinië, maar de kandidaat voor zijn linkse partij is favoriet om opnieuw de verkiezingen te winnen. Añez haalt amper de helft van haar stemmen in de meest recente peilingen.  

Ook in Venezuela slaat het coronavirus toe in de hoogste regionen. Daar is Diosdado Cabello besmet, de machtigste politicus na president Nicolas Maduro. Cabello is voorzitter van de "Grondwetgevende Vergadering" (ANC), de instelling die het Venezolaanse parlement al drie jaar buiten spel zet.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" over de problemen met COVID-19 in de Zuid-Amerikaanse landen Bolivia en Venezuela (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Cabello (foto hieronder) maakte het nieuws van zijn besmetting zelf bekend via Twitter, zowat gelijktijdig met Omar Prieto, gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Zulia, aan de grens met buurland Colombia. Ook Prieto viel ten prooi aan het virus. Zulia is de zwaarst getroffen regio in Venezuela door corona. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn er duizenden Venezolaanse vluchtelingen vanuit Colombia teruggekeerd naar hun vaderland.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Volgens de officiële cijfers zijn er relatief weinig coronaslachtoffers in Venezuela, maar de oppositie en NGO Human Rights Watch spreken van onderrapportering.  

Meest gelezen