De gemeente Zele wil dat er een eind komt aan straatraces

De gemeente Zele neemt maatregelen om snelle chauffeurs in het verkeer aan te pakken. De gemeente gaat ook vier extra verkeersagenten inzetten om hardleerse bestuurders te beboeten.

De laatste jaren kwam Zele vaker in het nieuws met verhalen over straatraces en snelheidsduivels die er de weg onveilig maken. Er werd eerder al tevergeefs geprobeerd om hier iets aan te doen. Nu heeft de gemeenteraad beslist om te experimenteren met verkeersvertragende maatregelen op drie verschillende locaties.

Wegversmallingen

“We zijn nu een eerste opstelling aan het testen gedurende een periode van zes maanden. Deze test bestaat uit het aanbrengen van vernauwingen op de baan en hiertussen verkeersdrempels te  plaatsen. Dit moet ervoor zorgen dat auto’s minder snel rijden en dat fietsers makkelijk kunnen doorrijden”, legt burgemeester Hans Knop (CD&V) uit.

We willen eerst zien of de opstellingen een positief effect hebben voor de veiligheid, maar tegelijk ook geen overlast bezorgen voor omwonenden
Burgemeester Hans Knop (CD&V) van gemeente Zele

“We willen eerst bekijken of de opstellingen een positief effect hebben voor de veiligheid, maar tegelijk ook geen overlast bezorgen voor omwonenden”, legt Knop uit. Later wordt beslist of de maatregelen definitief worden ingevoerd. Er komen niet alleen infrastructurele aanpassingen, zo worden er ook vier extra verkeersagenten in dienst genomen om bestuurders op te sporen en te beboeten.

Dure oplossing

Na een grondige analyse van de verschillende testplekken kan er overgegaan worden naar een permanente verandering in de infrastructuur. “Dit zijn natuurlijk geen goedkope ingrepen”, zegt burgemeester Knop. “Daarom gaan we eerst experimenteren op de verschillende locaties om dan pas iets definitiefs te implementeren,” besluit Knop. Er ligt een testopstelling in de Elststraat, de Driesstraat en de Oude Kouterdreef. Over zes maanden volgt een eerste evaluatie.

Meest gelezen