Vlaamse regering steunt restauratie Pauscollege in Leuven met vier miljoen euro

Het Pauscollege in Leuven wordt gerestaureerd met een Vlaamse subsidie van 4 miljoen euro. Alleen de buitenkant van de studentenresidentie wordt onder handen genomen. De bedoeling is om alles duurzamer te maken, maar het authentieke uitzicht te behouden.

Het Pauscollege in Leuven is een beschermd gebouw. Dat betekent dat er langs de buitenkant niets aan het uitzicht mag veranderen. Net als verschillende andere beschermde onderwijsgebouwen, was het Pauscollege ook toe aan een grondige restauratie. Volgens Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed moeten we onze geschiedenis beschermen. " Het zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze maken deel uit van onze Vlaamse identiteit," zegt Diependaele.

 

Paus Adrianus VI

Oorspronkelijk was het gebouw een residentie van Paus Adrianus VI. In 1523 overleed hij en stelde hij in zijn testament het gebouw ter beschikking van de theologiestudenten. Sindsdien is er sprake van het Pauscollege. Het groeide uit tot een van de rijkste colleges in Vlaanderen. Vandaag wordt het monument gebruikt als studentenresidentie.

Tweede restauratie

Het gebouw werd al eerder aangepast in 1775. Toen bouwde men al een nieuw complex rond de binnenkoer. Nu worden de gevels gerestaureerd naar hun oorspronkelijke toestand van de 18e eeuw. Er worden ook dakkappellen geplaatst volgens het oorspronkelijke model zodat de zolders kunnen worden gebruikt. In heel het gebouw wordt er dubbel glas geplaatst om de thermische eigenschappen van het gebouw te verbeteren.

9,7 miljoen voor restauraties

Het Pauscollege is niet het enige onderwijsgebouw dat onder handen wordt genomen. In totaal investeert de Vlaamse overheid 9,7 miljoen euro in de restauratie van beschermde onderwijsgebouwen.

Meest gelezen