Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel geeft fakkel door aan opvolger: "150 dossiers om over te dragen"

Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel verdedigt al meer dan 40 jaar de belangen van de groene beweging in Limburg, soms tot bij de Raad van State toe. Maar nu geeft hij de fakkel door aan Jan Vandegoor.  "Wij werden tot nu toe altijd gedwongen tot dat strijdbare model, in de toekomst willen we bij het uittekenen van de plannen al mee aan tafel zitten."

Al van bij de plannen voor de aanleg van de A24 in het begin van de jaren 1970 stond Gust Feyen mee op de barricaden. Maar ook in de dossiers over het Remostort, de uitbreiding van Essers was hij de luis in de pels van de ondernemers en de overheid.  Maar vriend en vijand moeten bekennen dat hij zijn dossiers door en door kent.

We hopen op een overlegmodel, in plaats van een strijdbare model

Jan Vandegoor

Opvolger Jan Vandegoor hoopt het imago van groene fundamentalisten achterwege te kunnen laten. "We willen niet liever dan dat we op voorhand mee aan tafel mogen zitten, zodat we die procedures die we nu noodgedwongen moeten opstarten, achterwege kunnen laten. We zijn altijd in die rol geduwd." Volgens Gust Feyen is de mentaliteitswijziging al ingezet. "Dat is onder meer het geval bij de nieuwe procedure rond de Noord-Zuid en de plannen rond grindwinning." 

Willen we in Limburg echt distributiecentra bouwen om producten uit Verweggistan hier aan en af te voeren?

Jan Vandegoor

Met de plannen om een industriegebied uit te bouwen in het natuurgebied de Groene Delle in Lummen en Hasselt ligt er weer een strijddossier op tafel. "Werkgeversorganisaties zeggen telkens weer dat er een tekort is aan industriegrond. Terwijl er in Tongeren nog 50 ha ligt te wachten, in Lommel heeft men 100 ha aan industriegrond volgelegd met zonnepanelen, terwijl er zoveel daken zijn. En ook langs het Albertkanaal is er nog ruimte." Vandegoor vraagt zich ook af of het wel zo'n goed idee is om hier nog meer distributiecentra te bouwen. "Om producten uit Verweggistan hier aan en af te voeren, terwijl de wegen hier aan het dichtslibben zijn. Dat is tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk geworden." 

Meest gelezen