Halle tolereert asociaal fietsgedrag in Basiliekstraat niet: “Er moet respect zijn voor elkaar”

Tussen 10 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds mag je niet fietsen in de Basiliekstraat in de stad Halle. “Een regel die nog te veel fietsers aan hun laars lappen”, zegt de schepen van Mobiliteit Bram Vandenbroecke. Naast de verkeersborden zullen vanaf nu ook banners op de vuilnisbakken je aan dit verkeersreglement helpen herinneren.

De Basiliekstraat is een verkeersvrije winkelstraat in het centrum van Halle. In deze straat moeten fietsers tussen 10 uur ’s morgens en 18 uur ’s avonds afstappen en met de fiets aan de hand verder wandelen. Maar daar blijkt niet iedereen zich aan te houden. 

Al jarenlang klagen mensen op sociale media over het asociale rijgedrag van de fietsers in de winkelwandelstraat. “Het is een terechte ergernis van heel wat Hallenaren en bezoekers van onze stad”, vertelt Vandenbroecke. “Een aantal van de fietsers die de regel aan hun laars lappen, brengen door hun rijstijl echt de wandelaars in gevaar.” 

Boete

Hoewel deze regel niet nieuw is, zijn er veel fietsers die er geen rekening mee houden. De verkeersborden die het reglement aangeven aan het begin van de straat worden vaak straal genegeerd. “Daarom hebben we elke vuilnisbak voorzien van een banner die je eraan herinnert dat je daar als fietser tussen 10 uur en 18 uur moet stappen in plaats van trappen”, zegt de schepen van Mobiliteit. Bovendien gaat de politie de volgende weken streng controleren. Wie zich niet aan het verbod houdt, kan een flinke boete verwachten.

Veilige schoolroute

Een algemeen verbod voor fietsers in de Basiliekstraat komt er niet. “We hebben de vraag gekregen om 24 uur op 24 fietsers niet meer toe te laten in de winkelwandelstraat. Dat gaan we niet doen, want voor schoolgaande jeugd is het een veilige fietsroute die ze in de ochtend kunnen volgen", aldus Vandenbroecke. "Alle weggebruikers zijn belangrijk en ze moeten elkaar respecteren."

Meest gelezen