Jean Gorloo

Jaarmarkten in Dilbeek en Schepdaal gaan niet door: “Plezante jaarmarkt niet mogelijk”

De jaarmarkten in Schepdaal en Dilbeek, die normaal zouden plaatsvinden in september en oktober, gaan niet door. Dat hebben de jaarmarktcomités en het gemeentebestuur beslist. De oorzaak van de annulering is het coronavirus. 

In samenspraak met de jaarmarktcomités heeft het gemeentebestuur beslist om de jaarmarkten in Schepdaal en Dilbeek dit jaar te annuleren. “De opgelegde coronamaatregelen maken het praktisch onmogelijk om de jaarmarkten op een plezante manier te organiseren”, vertelt de voorzitter van het Schepdaalse jaarmarktcomité Patrick Mostinckx. “De bezoekers moeten de afstand bewaren en mogen maar in één richting lopen. Een jaarmarkt moet een sociaal gebeuren zijn, zowel voor de organisatoren als voor de bezoekers. Dat is op deze manier niet mogelijk.”

Streep door de rekening

Het is niet de eerste tegenslag voor de organisatoren van de jaarmarktcomités dit jaar. “De Brasserfeesten gingen normaal door in de maand mei. Maar ook die werden uitgesteld door het coronavirus”, zegt Patrick Mostinckx. “De afgelasting van deze evenementen is natuurlijk een serieuze streep door onze rekening. Maar ik denk dat het gemeentebestuur dat wel beseft en in geval van nood zal bijspringen qua logistiek en financiële steun.”

Ontgoocheling

Voor de jaarmarkt in Dilbeek zou het al de 73ste editie geweest zijn, voor Schepdaal de 94ste. De ontgoocheling is dan ook groot. “De jaarmarkt in Schepdaal bestaat al 94 jaar. Het is de eerste keer dat de jaarmarkt niet zal doorgaan. Dat is dus erg uitzonderlijk”, vertelt voorzitter Mostinckx. “Zelfs tijdens de oorlogsjaren hield de jaarmarkt stand.”

Meest gelezen