Jan Jambon (N-VA) aan vooravond 11 juli: "Roep alle Vlamingen op samen rug te rechten om uit coronacrisis te raken"

Aan de vooravond van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap roept Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) alle Vlamingen op om hun troeven uit te spelen. In de traditionele toespraak van de Vlaamse regeringsleider in Kortrijk roept hij alle Vlamingen op hun rug te rechten om de coronacrisis weer te boven komen. Eerder vanmiddag liet Jambon al een videoboodschap met een gelijkaardige boodschap verspreiden.

Nu we met zijn allen uit het diepe coronadal klimmen, betuigt Jan Jambon zijn medeleven aan de verwanten van de slachtoffers van het vermaledijde virus. Hij brengt ook hulde aan al wie het land draaiende heeft gehouden.  

Laten we allemaal schouder aan schouder staan en onze rug rechten

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"De pandemie heeft Vlaanderen - net als de rest van de wereld - economisch én sociaal harde klappen uitgedeeld", aldus Jan Jambon. "Maar zonder de feestvreugde van dit weekend te willen bederven, moet ik u toch ook zeggen dat het ergste economische leed vermoedelijk nog moet komen." Jambon verwacht een golf van ontslagen en faillissementen, maar wijst ook op de mogelijke gevolgen van een harde brexit.

Maar crisissen bieden ook opportuniteiten. Jambon doet een oproep. "Ik doe een beroep op u:  jong en ouder, werknemer en werkgever, ambtenaar en zelfstandige. Laten we allemaal schouder aan schouder staan en onze rug rechten. Niet enkel om onze slabakkende economie weer op een hoger toerental te krijgen, maar ook om ons maatschappelijk weefsel en onze Vlaamse natie mee vorm te geven."  

"We zullen ons daarbij laten inspireren door de aanbevelingen van deskundigen in de maatschappelijke en economische relancecomités", zegt de Vlaamse minister-president. De experts publiceren hun rapport volgende week.

Telkens weer overwonnen we rampspoed, rechtten we onze rug en grepen we de kansen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Maar telkens weer klommen de Vlamingen uit het dal." Jambon verwijst naar de slogan van voetbalclub Club Brugge: "bluvn goan". "We bleven doorgaan en dat zullen we blijven doen." Doorgaan als een echte flandrien: "Tegen de wind, door de storm, de bergen op, met maar één doel voor ogen: de overwinning aan de streep."

"Telkens weer overwonnen we rampspoed, rechtten we onze rug en grepen we de kansen", besluit Jan Jambon. "Ook nu en morgen zullen we slim moeten zijn, en sterk." 

Videoboodschap

Eerder vanmiddag verspreidde de Vlaamse regeringsleider al een videoboodschap. Daarin noemt hij veerkracht, durf en creativiteit, samenhorigheid en respect als sleutelbegrippen.

Niet alleen Jan Jambon komt aan het woord in de clip, maar ook een aantal "gewone" Vlamingen. "We geven nooit op. Zo zijn Vlamingen",  zegt een van hen. De boodschap wordt muzikaal ondersteund door muziek van Raymond Van het Groenewoud, een hommage aan de zanger die dit jaar 70 jaar is geworden.

Bekijk de videoboodschap hier. Vanavond wordt die ook uitgezonden op Eén na "Het Journaal" en op Canvas vóór "Terzake".

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen