Radio 2

Jobstudenten vragen marktgangers om mondmasker te dragen: "De meeste mensen houden zich eraan" 

Voor het eerst moet iedereen op de marktdag van Blankenberge een mondmasker dragen. Wie er geen draagt, wordt aangesproken door jobstudenten. "De meeste mensen hebben een mondmasker op. Er zijn maar enkele marktgangers die gefrustreerd reageren."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De beslissing om een mondmasker te verplichten op de markt van Blankenberge viel maar eergisteren. Het stadsbestuur was er zich van bewust dat nog niet iedereen op de hoogte zou zijn. Normaal gezien riskeert een overtreder een GAS-boete maar het stadsbestuur koos ervoor om de mensen te sensibiliseren.

Mensen die zonder mondmasker op de Grote Markt rondliepen, werden aangesproken door jobstudenten. "We krijgen meestal beleefde reacties. De mensen hebben een mondmasker bij dat ze meteen opzetten. Sommige mensen zonder mondmasker negeren ons. Dan blijven we hen aanspreken en begeleiden hen naar een plaats waar ze er één kunnen kopen. We hebben ook enkele gefrustreerde reacties gekregen van mensen die ons uitlachen. Maar grote discussies zijn er nog niet geweest. Als dat zou gebeuren, kunnen we met de walkietalkie onze teamleider of de politie verwittigen."

Meer marktkramers, maar mondmasker verplicht

De beslissing om de mondmaskers te verplichten komt er omdat de twee wekelijkse markten in Blankenberge, op maandag en vrijdag, zijn uitgebreid. Tot voor kort mochten er maar 50 kramen staan per keer. Dat moest om iedereen voldoende plek te bieden om op veilige afstand te staan van elkaar. Op vraag van de marktkramers mogen er nu 100 kramen staan; twee keer zo veel, maar dan wel dus op voorwaarde dat alle klanten een masker dragen. 

Meest gelezen