Acteur Matthias Schoenaerts als onsterfelijke held op muur in Antwerpen

Naar aanleiding van de nieuwe Netflix-film The Old Guard, heeft graffitikunstenaar SMOK een muurschildering van Matthias Schoenaerts gemaakt op de Leopoldplaats in Antwerpen. De acteur speelt een superheld in de film, die worstelt met zijn onsterfelijkheid. De film wordt vandaag gelanceerd op Netflix en is wereldwijd te zien. Naast Schoenaerts heeft onder andere Charlize Theron een hoofdrol in de film. De cast is heel divers en internationaal.  

Edegemnaar Bart Boudewijns, bekend onder de artiestennaam ‘SMOK’, is een Belgische graffitikunstenaar. Hij is al sinds zijn 14 jaar bezig met graffiti en raakte wereldwijd bekend. Toch is het voor hem nog een beetje spannend: "Matthias Schoenaerts is zelf, naast acteur,  ook een graffitikunstenaar, dus moest het echt in orde zijn. Dat gaf veel extra stress. Gelukkig vindt hij de muurschildering zelf ook tof, en staat hij er helemaal achter."

Matthias woont hier in de buurt, en fietst er vaak voorbij. Hij is heel enthousiast

graffitikunstenaar SMOK

"Met de regen van de voorbije weken, was het niet makkelijk om het portret te maken, zegt SMOK, "dankzij de buienradar kon ik op tijd schuilen tot ik terug op de stelling naar boven kon. Als het een beetje aan het 'muggenpissen' was, kon ik verder graffiti spuiten, maar als het 'olifanten' regende, lukte het niet meer".

Het portret is bewust in felle kleuren geschilderd. Het is een verwijzing naar de gelijknamige stripreeks waarop de film The Old Guard is gebaseerd. "Ik wilde de sfeer van het personage van Matthias weergeven," zegt SMOK, "hij is een huurling die worstelt met zijn eigen oneindigheid omdat hij al leeft sinds de tijd van Napoleon."  

Meest gelezen