Meer dan helft van afval in onze restafvalzak is nog te recycleren: “Etensresten, wc-rolletjes en textiel horen daar niet thuis”

Uit een onderzoek van afvalophaler Intradura blijkt dat meer dan de helft van het afval dat we in onze restafvalzakken gooien nog te recycleren is en er dus niet in thuishoort. Zo kwamen ze onder andere etensresten, wc-rolletjes en textiel tegen. Waarom we zo slecht sorteren gaat de afvalophaler verder onderzoeken. 

Intradura haalt het vuil op in achttien gemeenten in het westen van Vlaams-Brabant en onderzocht meer dan duizend restafvalzakken om te weten te komen hoe goed we sorteren. “Onze conclusie is dat 58 procent van de inhoud van de restafvalzakken recycleerbare afvalstoffen zijn”, vertelt deskundige afvalpreventie van Intradura Hilde Fauconnier. “Het grootste deel daarvan is groente-, fruit- en tuinafval. Maar er zit ook heel veel textiel, PMD, papier en karton in de restafvalzak, en dat hoort daar dus totaal niet thuis.”

Waarom er zo slecht gesorteerd wordt gaat de afvalophaler verder onderzoeken. “Momenteel hebben wij een enquête gelanceerd via onze website. We hopen dat heel veel mensen deze vragenlijst gaan invullen”, zegt Fauconnier. “Met de enquête willen we meer zicht krijgen op wat het probleem precies is en hoe de mensen thuis sorteren.”

Wc-rolletjes en doucheflessen

Hoewel de resultaten van de enquête nog niet gekend zijn, geeft deskundige Fauconnier al een aantal mogelijke verklaringen. “Voor mensen die op een appartement wonen is het niet zo evident om keukenafval apart in een GFT-zak te houden. Een GFT-zak is 30 of 60 liter. Je moet al een heel groot gezin hebben om deze zak vol te krijgen. Dus dan belandt het keukenafval nogal snel in de restafvalzak”, vertelt Fauconnier. “We vermoeden ook dat er in de badkamer maar één vuilnisbakje staat en dat daar wc-rolletjes en lege doucheflessen in belanden die eigenlijk in een andere vuilbak horen.”

Meest gelezen