AFP or licensors

Mondmaskerplicht in winkels: "We rekenen op gezond verstand van de mensen", zegt premier Wilmès

Volgens premier Sophie Wilmès (MR) heeft het overlegcomité gisteravond beslist om mondmaskers verplicht te maken in winkels omdat de adviezen van de experts gisteren unaniem waren. Ze rekent op de burgerzin van iedereen en verwacht niet dat winkeliers nu voor politieagent zullen moeten spelen. 

"De adviezen waren unaniem, dus hebben we onmiddellijk een beslissing genomen", aldus Wilmès. Ze herinnert eraan dat het advies van de experts van de GEES enkele weken geleden nog anders klonk. "U weet dat wij altijd wachten op een advies van de experts voor we een maatregel nemen."

Eind vorige maand had de GEES het dragen van een mondmasker in winkels nog sterk aanbevolen, hoewel verschillende virologen toen al voorstander waren van een verplichting. Gisteren is de kwestie in een stroomversnelling terechtgekomen nadat de Hoge Gezondheidsraad voor een verplichting had gepleit.

De winkeliers moeten geen politieagent spelen

Premier Sophie Wilmès (MR)

Volgens de premier zal de mondmaskerplicht in de winkels wel degelijk worden gecontroleerd, "zoals elke maatregel die we proberen te nemen".  "Er kan een boete komen als u die maatregel niet volgt." De hoogte van de boete is echter nog niet bepaald.

Desondanks rekent Wilmès op de burgerzin van eenieder. "Vanaf het begin van de crisis hebben we gezien dat het Belgische volk de regels volgt. Ik verwacht niets anders vandaag. De winkeliers moeten geen politieagent spelen. We rekenen op het gezond verstand van de mensen."

Als de epidemie heropflakkert, moeten wij en zullen wij nieuwe maatregelen nemen

Premier Sophie Wilmès (MR)

"Het virus is nog niet weg", waarschuwt de premier. "We blijven in een moeilijke situatie die we dag na dag moeten opvolgen." Er blijft de vrees voor de zogenoemde tweede golf. "Als de epidemie heropflakkert, moeten wij en zullen wij nieuwe maatregelen nemen."

Wilmès voegt er nog aan toe dat het dragen van een mondmasker niet zaligmakend is. "De gulden regel blijft van toepassing: de veiligheidsafstand moet blijven gerespecteerd worden. Dit is een bijkomende maatregel, bovenop de huidige maatregelen."

Meest gelezen