Genkse hoedenverkoper: "Een hoed passen met een mondmasker op geeft een heel ander zicht"

Vanaf morgen zijn mondmaskers verplicht in winkels, theaterzalen, bioscopen en op enkele andere plaatsen. Hoedenverkoper Rob Witters uit Genk vindt een verplichting niet echt nodig. "Ik had de beslissing wel verwacht en heb er geen probleem mee", zegt Sigurd Thomassen van bioscoop UGC in Lommel. 

"Ik ben geen voorstander van de verplichting", zegt Rob Witters, zaakvoerder van Chabeau in Genk, een speciaalzaak in mode-accessoires. "Voor supermarkten kan ik mij inbeelden dat een verplichting nuttig is, maar wij werken hier één op één. Ik ben eerder voorstander van het gezond verstand en tegen elke verplichting."

Met een mondmasker kan je nog moeilijk spreken van funshopping

Rob Witters van Chabeau in Genk

Bovendien moeten wij ons onderscheiden van het internet door "funshopping". Mensen moeten het leuk vinden om hier hoeden te komen passen bijvoorbeeld. Trouwens, pas eens een hoed met een mondmasker aan. Dan krijg je geen beeld van hoe die hoed je staat."

Sigurd Tomassen van bioscoop UGC in Lommel hoopt alvast dat er nog altijd gegeten en gedronken mag worden in de zaal. "De verkoop in onze shop is het belangrijkste deel van onze inkomsten. Het is dus cruciaal dat we eten en drinken kunnen blijven verkopen. Ik vrees ook dat de fun er wel af is als mensen niet meer mogen eten en drinken in de zaal."                        

Als mensen niet meer mogen eten of drinken, is de fun er wel af

Sigurd Thomassen van bioscoop UGC in Lommel

Thomassen is niet verrast door de plotse verplichting. "Een aantal bezoekers zet nu al spontaan een mondmasker op", zegt hij. "Ik had het dus wel verwacht en heb er ook geen probleem mee. Maar ik hoop dat de bezoekers hun mondmasker in de zaal wel mogen afzetten. Want in een donkere zaal controleren of iedereen een mondmasker draagt, is wel een beetje moeilijk", lacht hij. 

"Boetes zijn niet meteen nodig"

De zaakvoerder van bakkerij Termien in Genk vindt de verplichting ook een goede zaak. "Voor de veiligheid van ons, de klanten en ook voor de hygïene in de zaak is het zeker een goede beslissing. Of er dadelijk zware boetes moeten komen op overtredingen, dat weet ik niet. Controleren en waarschuwen vind ik wel een goed idee."

Wie zich niet aan de mondmaskerverplichting houdt, riskeert een boete van 250 euro. De verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. En voor wie om medische redenen geen mondmasker kan dragen, wordt een uitzondering gemaakt. 

Meest gelezen