Mondmaskers verplicht in winkels: hoe zal het er vanaf vandaag aan toegaan in uw supermarkt?

Mondmaskers zijn vanaf vandaag verplicht in winkels. De grote supermarkten bereiden zich daarom voor om morgen alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er zullen mondmaskers beschikbaar zijn aan de ingang van de supermarkten - al dan niet tegen betaling. Wie geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro.

De meeste grote supermarktketens waren al voorstander van het dragen van mondmaskers. Maar ze waren gisteren toch verrast dat mondmaskers al vanaf vandaag verplicht worden in de winkels. Omdat het zo kort dag is, was het bij de supermarkten alle hens aan dek om tegen vandaag alles praktisch geregeld te krijgen.

Een overzicht van wat er vanaf dit weekend verandert in uw supermarkt:

 • Colruyt Group - dus Colruyt, Okay en Spar - gaat de komende week opnieuw medewerkers aan de ingang zetten om klanten erop te wijzen dat ze een mondmasker moeten dragen.

  Bij Colruyt gaan ze ervan uit dat de meeste klanten een eigen masker bij zich zullen hebben. Klanten die toch geen eigen masker hebben, zullen er één krijgen.

 • Eenzelfde geluid is te horen bij Carrefour. Bij de ingang van de Carrefours staan nu al beveiligers die erop toezien dat de klanten de regels naleven.  Zij zullen er vanaf morgen ook op toezien dat klanten een masker dragen.

  Klanten die geen masker dragen, zullen er vriendelijk op gewezen worden dat het dragen van een masker voortaan verplicht is.

  Vandaag en morgen zal Carrefour nog gratis maskers geven aan klanten die er zelf geen bij zich zouden hebben. Vanaf maandag zullen klanten een masker kunnen kopen. Kostprijs: 57 cent, waarvan 2 cent naar een goed doel gaat.

 • Bij Aldi zullen vanaf vandaag ook stewards staan. Zij zullen nog een gratis mondmasker geven aan klanten die geen bij zich hebben. Vanaf maandag zal het betalend zijn, in een pakje van van 5 of 10.

 • Bij Delhaize gaan ze de mondmaskers niet gratis verdelen. Maar ze gaan wel mondmaskers per 10 verkopen aan de ingang van de winkels, voor mensen die geen mondmasker bij zich hebben.

  Delhaize heeft nog altijd medewerkers aan de ingang die karretjes ontsmetten. Die medewerkers zullen aan de klanten de boodschap meegeven dat ze voortaan een masker moeten dragen in de winkel. Mocht de klant toch zonder masker binnengaan, zal de politie worden gewaarschuwd. Dit omwille van de veiligheid van het personeel.

 • Ook bij Lidl zijn ze druk in de weer geweest om alles te regelen na de aankondiging. Maar tegelijk klinkt er opluchting bij de discounter, dat er er nu eindelijk duidelijkheid is, dat iedereen nu een mondmasker moet dragen.

  Bij de ingang van de Lidl-supermarkten zullen medewerkers staan die, indien nodig, pakketjes van 5 mondmaskers kunnen meegeven aan klanten die nog geen masker hebben. Klanten zullen daaruit dan alvast één masker kunnen nemen om op te zetten. Het pakketje zal afgerekend worden aan de kassa. De woordvoerder van Lidl zegt dat er zeker voldoende voorraad is om medewerkers en klanten van maskertjes te voorzien.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de eerste dag met mondmasker in de winkels:

Videospeler inladen...

De politie zal dit weekend nog geen boetes uitschrijven als ze iemand betrappen die geen mondmasker draagt in een winkel.  

Dit weekend houdt de politie het bij sensibiliseren. Bekijk de reportage uit "Het Journaal", uit Kortrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen