Brokstukken van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, kort na het neerhalen van de vlucht in 2014
2014 Pierre Crom

Nederland dient een klacht in tegen Rusland over MH17

Nederland gaat een klacht indienen tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, vanwege de rol van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. Die vlucht van Amsterdam naar Maleisië stortte 6 jaar geleden neer boven Oost-Oekraïne, nadat het toestel geraakt werd door een raket.  

Door zelf ook een klacht in te dienen tegen Rusland, wil Nederland de klachten van verschillende nabestaanden ondersteunen. Volgens de Nederlandse overheid zal op die manier de informatie die zij hebben over het neerhalen van vlucht MH17, ook beschikbaar worden bij de zaken van de nabestaanden. 

Bovendien kan Nederland op die manier bij de zittingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanwezig zijn en dus ook vragen van de rechters beantwoorden. "Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet", zegt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, van de liberale VVD.

Die vlucht van Amsterdam naar Maleisië stortte 6 jaar geleden neer boven Oost-Oekraïne, nadat het toestel geraakt werd door een raket. 298 mensen overleefden de crash niet, het merendeel Nederlanders. Volgens internationaal onderzoek zou het om een Russische raket gaan, maar de Russen ontkennen dat.

Meest gelezen