Nieuwe website voor Belgen die in buitenland slachtoffer werden van terreuraanslag

Slachtoffers van buitenlandse aanslagen kunnen vanaf vandaag terecht op de website aanslagenbuitenland.be. Daar staat alle informatie om medische, financiële of juridische begeleiding te kunnen krijgen. De website kwam er op vraag van verschillende slachtofferverenigingen.

De aanslagen op een museum in Tunis in 2015, die in een nachtclub in Istanbul 2017 of die in hetzelfde jaar op de Ramblas in Barcelona. Het zijn enkele voorbeelden van aanslagen in het buitenland waarbij Belgische slachtoffers vielen. Voor slachtoffers en hun familie begint na zo'n aanslag niet alleen een zwaar rouw- of verwerkingsproces, er wacht ook een berg papierwerk en een zoektocht naar hulp en begeleiding. In het verleden verliep die niet altijd van een leien dakje: slachtoffers wisten niet altijd waar ze precies voor welke vragen terechtkonden.

Ik hoop van harte dat dit initiatief slachtoffers kan bijstaan in hun zoektocht

Koen Geens, minister van Justitie

Daarom is er nu een nieuwe website gelanceerd: aanslagenbuitenland.be. Die website moet dienen als handleiding voor al wie in het buitenland het slachtoffer werd van een terreuraanslag. In eerste instantie bundelt de website informatie die antwoord moet bieden op de vragen vlak na de aanslag. "In de meeste gevallen gaat het om consulaire bijstand", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Het ministerie van buitenlandse zaken is ter plekke aanwezig en probeert het slachtoffer en de familie zo goed mogelijk in contact te brengen met de buitenlandse diensten, op alle problemen die rijzen, van hospitalisatieaard, van repatriëring, van overkomst van de familie, enzovoort."

In tweede instantie is er informatie te vinden over psychosociale hulp, juridische bijstand, verzekeringskwesties en overheidssteun. "In het geval dat iemand overlijdt, is er in België natuurlijk een verschrikkelijke verzekerings-technische nasleep. Er is vergoeding door de overheid, repatriëring van het stoffelijke overschot. Er zijn verschrikkelijk veel zaken die moeten gebeuren wanneer men zoiets meemaakt.Ik hoop van harte dat dit intiatief slachtoffers en hun familie kan bijstaan in hun zoektocht", aldus minister Geens.

Website kwam er op vraag van slachtoffers

De website kwam er op vraag van verschillende slachtofferverenigingen. De  verenigingen V-Europe en Life4Brussels beantwoordden tot nu talloze vragen van slachtoffers, die nu op de website te vinden zijn. Ook hun contactgegevens staan integraal op de website.

We hebben zelf ervaren hoe moeilijk het was om de juiste informatie te vinden. De website is een overzichtelijke handleiding

Aristide Melissas, slachtoffer aanslag New York (2017)

Voor slachtoffers is de komst van de website erg belangrijk. “Na een aanslag voelen de slachtoffers, families en dichte vrienden zich verloren. De weg vinden in wat je eerst en wat je nadien moet doen, is allesbehalve evident", zegt Aristide Melissas, slachtoffer van de terreuraanslag in New York in 2017. "Terreurslachtoffer zijn is één van de diepste dalen waaruit je moet kruipen. We hebben zelf ervaren hoe moeilijk het was om de juiste informatie te vinden, ongeacht of dit nu in New York of nadien in België was. Het team bracht een overzichtelijke handleiding tot stand als aanvulling op de hulp die al bestaat."

Meest gelezen