Parket waarschuwt voor oplichting via sms: "Sommige slachtoffers tot duizenden euro's kwijt" 

Bij het parket van Halle-Vilvoorde merken ze een toename van het aantal mensen die slachtoffer zijn geworden van sms-phishing. Oplichters proberen via sms-berichten bankcodes of andere gegevens op te vragen om zo grote sommen geld van de rekening van hun slachtoffers te halen.

"De laatste tijd zijn er heel wat dossiers binnengekomen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van zogenoemde sms-phishing", zegt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde. "Het gaat om mensen die via sms gecontacteerd worden door oplichters, die zich voordoen als medewerkers van de bank van het slachtoffer. Ze vragen om in te loggen op een valse website en daar hun codes van bankkaart door te geven. Op deze manier slagen de criminelen er dan in om grote sommen geld te laten verdwijnen van de  bankrekening van het slachtoffer. Het gaat van enkele honderden euro's tot duizenden euro's."

Onderzoek levert vaak weinig op

Uit de lopende onderzoeken blijkt dat dit zich voordoet bij verschillende banken. "Het is evenmin zo dat we kunnen spreken van een duidelijk profiel van slachtoffer", gaat Blondeau verder. "Iedereen kan van dit soort praktijken het slachtoffer worden. Helaas is het ontzettend moeilijk om de oplichters op te sporen, aangezien ze meestal vanuit het buitenland werken."

Banken contacteren klanten nooit via sms en al zeker niet om bankgegevens door te geven

Gilles Blondeau, parket Halle-Vilvoorde

"Wij willen dan ook iedereen waarschuwen voor deze praktijken en duidelijk maken dat er geen enkele bank is die klanten via sms contacteert", besluit Blondeau. "En al zeker niet om een bankcode of andere gegevens door te geven.

Meest gelezen