Alexander Dumarey

Raad van State klaar met advies over versoepeling abortus, mogelijk volgende week al stemming in Kamer

De Raad van State is klaar met zijn advies over de laatste amendementen op het wetsvoorstel over de versoepeling van de abortuswetgeving. Dat betekent dat de Kamer in principe volgende week al kan stemmen over het wetsvoorstel, en dat kan problemen opleveren voor de regeringsvorming. Voor CD&V, dat met Joachim Coens een van de onderhandelaars levert, moet versoepeling van abortus op de tafel van de nieuwe regering komen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft al aangegeven dat de MR-Kamerleden vrij mogen stemmen over ethische kwesties als abortus.

Hoe dan ook komt de formatie weer onder druk te staan, want CD&V, N-VA en Vlaams Belang vinden de versoepelingen in het wetsvoorstel te ver gaan. Daarom hadden die drie partijen vorige week nieuwe amendementen ingediend en ging het wetsvoorstel voor de derde keer richting Raad van State, bij wijze van vertragingsmanoeuvre.

In een eerste reactie vanmiddag heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al opgeroepen om volgende week niet te stemmen.

Vorige week leidde de kwestie al tot politieke hoogspanning toen de Kamer het wetsvoorstel dreigde goed te keuren. CD&V-voorzitter Joachim Coens dreigde er even mee zijn deelname aan de formatieonderhandelingen stop te zetten. Dat er zou worden gestemd, was volgens Coens niet afgesproken. De vertrouwensbreuk tussen hem en Bouchez kon ternauwernood worden hersteld door het wetsvoorstel opnieuw te laten amenderen en het voor een derde keer naar de Raad van State te sturen.

Door het wetsvoorstel zou het mogelijk worden om een zwangerschap te onderbreken na 18 weken; nu is dat nog 12 weken. De verplichte bedenktijd zou ook verlaagd worden van 6 naar 2 dagen. Abortus zou ook volledig uit de strafwet gehaald worden. Voor CD&V, N-VA en Vlaams Belang is dat een brug te ver.

CD&V heeft nog niet gereageerd op de laatste ontwikkelingen.  Volgens Open VLD staat het wetsvoorstel op de agenda van de Kamer. "We gaan het advies rustig bestuderen met de leden, die vrije stemming genieten in ethische thema's", luidt het in een mededeling. Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne zegt dat er volgende week wordt gestemd. Bij de MR is een gelijkaardige reactie te horen: er is niets veranderd en we zullen wel zien wat er volgende week in de Kamer gebeurt.

Bekijk hieronder de reacties van Jan Jambon (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD):

Videospeler inladen...

Meest gelezen