Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland en China blokkeren in de VN-Veiligheidsraad opnieuw Belgisch-Duitse resolutie over humanitaire hulp voor Syrië

Moskou en Peking gebruikten hun vetorecht om de verlenging van humanitaire hulp aan gebieden die in handen zijn van rebellen te blokkeren. Alle andere leden van de Veiligheidsraad stemden wel voor. Het is al de tweede keer op enkele dagen tijd dat de Belgisch-Duitse resolutie gestuit wordt.

Met de resolutie wilden België en Duitsland -die nu in de Veiligheidsraad zitten- een verlenging van humanitaire hulp via grensposten die niet in handen zijn van het Assad-regime. De Syrische president Bashar al-Assad wou dat niet langer toestaan en kon dus rekenen op bondgenoot Rusland.

Dertien van de vijftien landen van de VN-Veiligheidsraad stemden voor de resolutie, maar Rusland en China gebruikten hun veto. Dat volstaat om de resolutie te kelderen. Enkele dagen geleden gebeurde hetzelfde.

Concreet gevolg is dat het voortaan wettelijk niet toegelaten is om humanitaire hulp via grensposten die niet onder controle van Assad staan, Syrië binnen te halen. Of dat in realiteit ook gaat gebeuren, is natuurlijk een andere zaak. 

Assad wordt verweten dat hij met zijn verzet de rebellen en de bevolking onder hun controle wil uithongeren. De voorbije jaren heeft het leger van Assad grote delen van Syrië kunnen heroveren op de rebellen, vooral dankzij de hulp van Iraanse "vrijwilligers" en strijders van de sjiitische Hezbollah-militie uit Libanon op de grond en Russische vliegtuigen in de lucht. De noordwestelijke provincie Idlib vlakbij de grens met Turkije is nu nog het laatste bolwerk van de rebellen tegen Assad. 

Meest gelezen