Verplicht mondmasker op markt van Blankenberge kent valse start

In Blankenberge moet je niet enkel in winkels een mondmasker dragen, maar ook op de openbare markt, op maandag en vrijdag. De maatregel geldt sinds vandaag. Maar opvallend veel klanten waren vanmorgen hun masker vergeten of wisten niet dat het verplicht was. 

In Blankenberge mogen er sinds vandaag weer meer marktkramers staan, 100 in plaats van 50. Die versoepeling komt er op vraag van de marktkramers. De afspraak is wel dat klanten dan voortaan een mondmasker zouden dragen. Dat moet de veiligheid garanderen nu er minder ruimte is om op veilige afstand te blijven van elkaar.

Om 7.30 uur vanmorgen was daar nog weinig van te zien. Veel bezoekers droegen geen mondmasker, vaak omdat ze niet wisten dat het verplicht was. Er was ook niemand om te controleren of zelfs maar om de mensen erop te wijzen dat ze eigenlijk een masker moeten dragen. “Veel mensen weten van niets”, reageert Peter Lanckriet van De Brugsche Lookworsten. “Moesten ze nu eens mondkapjes uitdelen aan de ingang van de markt, dan zou dat al een grote stap vooruit zijn. Zelf vind ik de maatregel positief: het is absurd dat enkel marktkramers zo’n mondmasker moesten dragen.”

Verwarrende communicatie

Bezoekers zijn vaak verward en denken dat de monsmaskers pas vanaf morgen moeten, zoals in de winkels. “Ik volg het nochtans op de voet”, vertelt bezoekster Marina Dedrie. “Aanvankelijk dacht ik zaterdag, maar ik heb altijd 2 kapjes bij. Dus ik doe er meteen eentje aan.” Iemand anders viel dan weer totaal uit de lucht. “Mondmaskers verplicht? Ik weet helemaal van niets. Niemand wees mij daar op toen ik op de markt kwam."

De bedoeling is dat er later op de dag nog gemeenschapswachten en jobstudenten komen om de mensen aan te spreken.

Meest gelezen