Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Zelfs voor mensen met geld is er geen plaats meer in ziekenhuizen in Bolivia"

Volgens de Belgische arts Christine Leyns, die in Bolivia werkt, wordt de coronacrisis in het arme Zuid-Amerikaanse land met de dag schrijnender. Er is tekort aan testen en medisch materiaal en de ziekenhuizen zijn of gesloten of vol met patiënten.

Bolivia zat toch al in een politieke crisis met een overgangsregering waar de mensen weinig vertrouwen in hebben, zegt dokter Christine Leyns aan "De wereld vandaag" op Radio 1. Nu komt daar de corona-epidemie bovenop en wordt de situatie met de dag moeilijker. 

De gezondheidssector in Bolivia kan de crisis absoluut niet aan. Er zijn nauwelijks testen of medisch materiaal en wie ziek wordt, heeft weinig hoop op verzorging. De openbare ziekenhuizen in het land waren meteen al verzadigd en nu is dat ook het geval voor de meeste privéziekenhuizen. 

Voor wie geen geld heeft, is de situatie dramatisch, maar ook wie wel geld heeft, kan dus niet meer rekenen op verzorging, aldus Leyns. De hulpverlening is erg inefficiënt en traag en er is tekort aan zowat alles, vooral dan aan zuurstofflessen. Het is dus behelpen en daarbij wordt zelfs aan lassers gevraagd om lege zuurstofflessen binnen te brengen. 

Het is bovendien voor haar als arts erg moeilijk om te werken, want er is weinig beschermend materiaal voor het zorgpersoneel. Bovendien is er een tekort aan informatie en geloven veel Bolivianen niet dat er een epidemie is, ook al sterven er mensen om hen heen. Zo vraagt dokter Leyns om ramen en deuren te openen als ze bij patiënten op bezoek gaat, maar weigeren die dat vaak. 

Officieel zijn er in Bolivia 44.000 besmettingen, maar door gebrek aan testen ligt dat aantal wellicht veel hoger. Volgens Leyns zou dat vier of vijf keer zoveel zijn. 

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen