Videospeler inladen...

Zomer zonder Gentse Feesten voor nachtburgemeester Edmond (44): "Verlies voor de horeca in onze stad is een drama" 

De zomer van 2020 wordt een zomer zonder festivals, want door de coronacrisis zijn massa-evenementen met duizenden bezoekers niet mogelijk. VRT NWS trekt de komende weken naar lege festivalterreinen met 5 mensen voor wie een zomer zonder hun favoriete festival een streep door de rekening is. Voor Edmond Cocquyt (44), beter bekend als "nachtburgemeester van Gent", is het onwezenlijk dat de Gentse Feesten voor het eerst in meer dan een eeuw niet doorgaan. "Dit is een drama voor de stad Gent, en niet enkel financieel. 2020 wordt een jaar zonder hoogtepunt, om samen stoom af te laten."

Edmond Cocquyt is een volbloed Gentenaar. Van beroep cartograaf, maar in Gent beter bekend als de nachtburgemeester: het uithangbord en de vertegenwoordiger van het nachtleven en de horeca. Op de Gentse Feesten is hij verantwoordelijk voor het iconische "boterhammenkot" op de Vlasmarkt. "Ik heb in mijn leven nog nooit één dag van de Gentse Feesten gemist. Ik heb lang geloofd dat ze ook dit jaar zouden doorgaan, al is het logisch dat dit in deze omstandigheden niet kan."

De Gentse Feesten bestaan al sinds 1843, en zijn met om en bij één miljoen bezoekers elke zomer meer dan een opsteker voor de stad. De investeringen in onder andere veiligheid, netheid en de culturele programmatie, verdienen zich voor lokale handelaars en de horecasector meer dan terug. De opbrengst loopt in de tientallen miljoenen. "Op 10 dagen tijd krijgen veel zaken binnen wat ze anders op 2 maanden tijd verdienen", zet Cocquyt. "Daarom heeft Gent zo'n mooie horecasector, en een rijk uitgaansleven. Maar die inkomsten vallen weg, bovenop de wekenlange sluiting tijdens de coronacrisis: dat is een zware dobber voor onze stad."

Bekijk hier de reportage met Edmond in het stadscentrum van Gent:

Videospeler inladen...

Meest gelezen