Christophe Licoppe

Bart De Wever (N-VA): "Als partijen die abortuswet willen versoepelen regering kunnen vormen, moeten ze dat maar doen"

De partijen die van plan zijn om in de Kamer de versoepeling van de abortuswet goed te keuren, kunnen samen een nieuwe federale regering vormen "als ze elkaar zo geweldig vinden". Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VRT NWS. Zijn partij is net als CD&V tegen de versoepeling gekant. Het dossier dreigt zo de formatiepoging te torpederen.

"Ik kan u zeggen dat als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelijk vind, dat het dan erg moeilijk is om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niks is gebeurd", zegt Bart De Wever over de versoepeling van de abortuswet.

"Dat is eigenlijk onmogelijk, dat zal niet lukken. Als die partijen elkaar zo geweldig vinden dat ze op die basis een regering kunnen vormen met socialisten, communisten en groenen, dan moeten ze dat maar doen", verwijst hij naar Open VLD en de MR die voor een versoepeling van de abortuswet zijn. "Dat zal een regering zijn die in Vlaanderen nul komma nul draagvlak heeft."

Bekijk hier de uitspraak van De Wever en lees eronder voort: 

Videospeler inladen...

Met dit standpunt sluit De Wever zich aan bij CD&V dat evenmin voorstander is van een versoepeling van de abortuswet. Daarbij zou zwangerschapsonderbreking in ons land mogelijk zijn tot 18 weken zwangerschap, nu is dat nog 12 weken. De verplichte bedenktijd zou verlaagd worden van 6 naar 2 dagen en abortus zelf zou uit de strafwet worden gehaald.

Ook Vlaams Belang is tegenstander van deze versoepeling. De SP.A, de PS, de PVDA-PTB, Open VLD, de MR, Groen, Ecolo en DéFI steunen de versoepeling wel. Samen hebben zij een meerderheid in de Kamer.

"Arizona"-coalitie

De versoepeling van de abortuswet dreigt zo meer dan ooit een struikelblok te worden voor de vorming van een nieuwe federale regering op basis van een zogenoemde "Arizona"-coalitie tussen Open VLD, de MR, de SP.A, CD&V, de N-VA en het CDH nu zowel CD&V als de N-VA duidelijk stelling heeft ingenomen tegen een versoepeling. Ook het CDH is tegen.

Een stemming over die versoepeling kan nochtans al voor binnenkort zijn. Gisteren bleek dat de Raad van State klaar was met zijn advies over de laatste amendementen op het wetsvoorstel. Dat betekent dat de Kamer in principe volgende week al over de versoepeling van de abortuswet kan stemmen.

Zwichten de liberalen voor de druk?

"CD&V-voorzitter Joachim Coens staat niet meer alleen met zijn kritiek. Het lijkt erop dat de N-VA de druk aan het opvoeren is ", zegt VRT NWS-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Van Sevenant herinnert eraan dat N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel eerder deze week al een filmpje online zette waarin ze de versoepeling van de abortuswet afkeurde. 

Vlaams minister-president Jan Jambon waarschuwde op zijn beurt dat de stemming de federale formatie zou bemoeilijken.  Daarom riep hij op om de stemming in de Kamer uit te stellen en het abortusdossier te behandelen tijdens de regeringsonderhandelingen, zegt Vansevenant. 

Het is nu de vraag, zo besluit Vansevenant, of de liberale partijen Open VLD en MR zullen zwichten voor de druk van de N-VA. Zij zijn immers nodig om links aan een meerderheid te helpen tijdens de stemming over de nieuwe abortuswetgeving.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen