Archieffoto van file op de A7 ter hoogte van Valence.
AFP or licensors

Bijna 1.000 kilometer file in Frankrijk richting het zuiden en het westen

Rond 12 uur stond in Frankrijk 955 kilometer file. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB op Twitter. "De Fransen zijn massaal op weg gegaan naar het zuiden en westen van het land", klinkt het. Het Franse verkeerscentrum Bison Futé heeft code rood afgekondigd voor het hele verlengde weekend.

Volgens het nationale verkeerscentrum van Frankrijk Bison Futé is de file voor een groot deel het gevolg van een ongeval op de A7 in de buurt van Orange dat aan twee mensen het leven heeft gekost. "De situatie is uitzonderlijk", zegt Bison futé in een mededeling. "Er zijn veel meer verkeersopstoppingen dan op zaterdag 13 juli 2019. Het is een 'rode dag' voor vertrek."

Het ongeval veroorzaakte onmiddellijk een enorme vertraging die vermoedelijk nog de hele dag zal aanhouden. Het verkeer kan maar op één rijstrook door in plaats van drie of twee rijstroken. Rond 13 uur bedroeg de reisafstand tussen Lyon en Orange 5 uur terwijl dat normaal 1 uur en 35 minuten is. In de tegenovergestelde richting voegde een kijkfile 20 minuten reistijd aan het traject toe.

Ook op de A10 gaat het traag. Tussen Poitiers en Bordeaux bedraagt de reistijd 3 uur in plaats van 2 uur en 10 minuten. In de tegenovergestelde richting duurt het traject 45 minuten langer.

Op de A61 tussen Toulouse en Narbonne is het 1 uur en 40 minuten rijden in plaats van de gebruikelijke 1 uur en 20 minuten. Op de A43 is een verkeersopstopping van 24 kilometer, van Saint-Quentin-Fallavier tot Cessieu.

Het verkeerscentrum Bison Futé heeft code rood afgekondigd voor het hele verlengde weekend. Dinsdag vieren de Fransen hun nationale feestdag. "Maar volgend weekend en vooral op zaterdag 18 juli dreigt het een zwarte dag te worden met ellenlange files in Frankrijk maar ook aan de Alpenpassen", zegt VRT verkeersexpert Hajo Beeckman.

Mensen vliegen veel minder en gaan door corona vaker met de auto, caravan of mobilhome op vakantie, veilig in de eigen bubbel

Hajo Beeckman, VRT verkeersexpert

In heel Europa druk op de wegen naar vakantiegebieden

Het is vanmiddag in heel Europa druk op de wegen naar de vakantiegebieden. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk waren er vertragingen van 1 tot 2 uur en in Frankrijk moest je dus nog langer geduld oefenen op de wegen naar het zuiden. Opmerkelijk in coronatijden of niet?

"Mensen vliegen veel minder en gaan door corona vaker met de auto, caravan of mobilhome op vakantie, veilig in de eigen bubbel", zegt Hajo Beeckman. "De gevolgen zijn in Frankrijk vandaag erg voelbaar: de Fransen vertrekken op vakantie of op verlengd weekend, in België start vandaag het bouwverlof en in Zuid-Nederland de schoolvakantie. Al die mensen die samen op weg gaan naar de zon zorgt voor topdrukte."

Mensen die iets verder willen reizen, ruilen dus vooral het vliegtuig in voor de auto. "Volgens Febiac was er in België in de afgelopen weken zelfs een ware stormloop op tweedehandswagens, allemaal toeristen die het vliegtuig inruilen voor een autovakantie", verduidelijkt Hajo Beeckman.

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen