Opnieuw brand bij metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken: "Geen schadelijke stoffen vrijgekomen"

Bij Umicore in Hoboken heeft vanmiddag een korte brand gewoed. De brand bleef beperkt en was snel onder controle, zegt de brandweer, maar omwonenden kregen toch de raad om ramen en deuren gesloten te houden. 

De brand brak vanmiddag uit aan een dak. De brandweer laat weten dat de brand intussen geblust is en dat er weinig schade is. Er zouden ook geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.  (Lees voort onder de foto.)

Umicore stelt dat het ging om een dakbrand aan een gebouw waar afvalwater wordt behandeld en dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De interne brandweer loste het probleem samen met de stadsbrandweer op en er vielen geen gewonden.

Het eerste onderzoek toonde volgens het bedrijf aan dat een defecte halogeenlamp naar alle waarschijnlijkheid aan de basis van de brand lag.

Loodwaarden

Umicore kwam deze week nog negatief in het nieuws toen bleek dat een aantal kinderen die in de wijken rond de site in Hoboken wonen te hoge loodwaarden vertonen.

De loodwaarden van omwonenden worden regelmatig gecontroleerd om na te gaan of de loodraffinaderij van Umicore niet voor negatieve medische gevolgen zorgt.

Een brand in de raffinaderij begin maart wordt als een van de mogelijke factoren gezien die tot de verhoogde loodwaarden bijdroegen. Ook eind april brak er nog brand uit op de site.

Het nieuws over de loodwaarden bracht Umicore ertoe een voorstel te lanceren om gezinnen met jonge kinderen die weg willen uit de buurt te laten verhuizen op kosten van het bedrijf. De Antwerpse linkse oppositiepartijen Groen en PVDA reageerden daar dan weer op dat het volgens hen Umicore is dat aanpassingen zou moeten doorvoeren en niet de buurt.

Bekijk hier beelden van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen