Brand in Wetteren legt historische schutterstoren in de as

Aan het station in Wetteren is brand uitgebroken in een oude en beschermde schutterstoren. Door gensters is het vuur overgesprongen naar een gebouw aan de overkant van de spoorweg. Het spoorverkeer is stilgelegd en een deel van de buurt is ontruimd. Intussen zou de brandweer het vuur onder controle hebben. 

De brand brak uit iets na de middag en was heel hevig. De brandweer had alle moeite om te voorkomen dat omliggende gebouwen ook vuur zouden vatten. Maar ze kon niet verhinderen dat gensters oversloegen naar de andere kant van de spoorweg, waar een tweede pand vuurvatte. 

"De brandweer heeft me zonet meegedeeld dat de branden onder controle zijn", zegt schepen Dietbrand Van Durme toen we hem rond drie uur opbellen. "Maar ze zijn nog niet geblust. Wel is de kans nu klein dat het vuur nog uitbreidt."

Bekijk hier beelden van de brand (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Asbest

Omdat de schutterstoren asbest bevat, is er een expert opgeroepen die moet inschatten of er gevaar is op verspreiding. Asbest is immers een kankerverwekkende stof. 

"We hebben alle bewoners opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten", licht Van Durme toe. "Een deel van de bewoners is ook geëvacueerd en wordt momenteel opgevangen. We wachten nu op het advies van de deskundige om verdere beslissingen te nemen." 

De gemeente heeft alvast alle activiteiten die naar aanleiding van de Vlaamse feestdag en de Zomerse Zaterdag gepland waren, afgelast tot minstens 18 uur vanavond.  

Op deze archieffoto ziet u rechts de schutterstoren.
Nicolas Maeterlinck

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen