Videospeler inladen...

Tienduizenden Israëli’s demonstreren tegen coronabeleid van regering-Netanyahu

In Tel Aviv zijn tienduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen de manier waarop de Israëlische regering de coronacrisis aanpakt. De strijd tegen het coronavirus is in het land uitgedraaid op een economische catastrofe, klagen de demonstranten.

“Volgens de Israëlische politie waren er vanavond meer dan 30.000 demonstranten op de been in Tel Aviv om hun protest tegen de Israëlische regering te laten horen”, zegt correspondent Ankie Rechess. De demonstranten waren hoofdzakelijk zelfstandige ondernemers en werklozen die door het coronavirus het hoofd niet meer boven water kunnen houden, weet Rechess.

Kop van Jut zijn premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Israel Katz. Hen wordt verweten dat ze hun beloftes om de bevolking financieel te steunen niet waar hebben kunnen maken. Vele demonstranten zitten al vier maanden zonder inkomen. De werkloosheid is naar 20 procent gestegen.

Lees verder onder de foto van de duizenden demonstranten op het Rabinplein in Tel Aviv.

Te snel

De strijd tegen het coronavirus was aanvankelijk een succes in Israël. Terwijl grote delen van de wereld in mei zwaar getroffen waren door het coronavirus, bleef Israël gespaard dankzij stringente maatregelen. 

In de euforie van de goede cijfers, zette de Israëlische regering het licht op groen om de economie en het openbare leven weer te openen. Maar meteen kreeg Israël het deksel op de neus: de besmettingscijfers gingen meteen steil de hoogte in.

Dagelijks komen er nu zo'n 1.000 bevestigde besmettingen bij. Dat is meer dan in de eerste golf. In totaal zijn er ruim 37.000 bevestigde besmettingen en 354 doden, op een bevolking van 9 miljoen inwoners.

Tweede golf

In de hoop het tij weer te keren, zag de regering zich deze week nog genoodzaakt om een aantal versoepelingen weer terug te draaien. Zo werden clubs, bars, fitnessruimtes, zwembaden weer gesloten, het aantal bezoekers per restaurant werd weer teruggeschroefd en werd een aantal delen van het land weer in lockdown geplaatst.

Door de weerbots, is ook de kritiek op de aanpak van de crisis door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week gepiekt. Hem wordt verweten dat hij de regels te snel liet versoepelen en te weinig heeft gedaan om het land voor te bereiden op een tweede coronagolf.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen