Leap of Dance Academy

Elfjarige jongen uit Nigeria danst ballet in de regen en verovert de wereld

Een video van een 11-jarige jongetje uit Nigeria dat ballet danst in de regen, verovert de wereld. Onder andere de Amerikaanse actrice Viola Davis steekt haar bewondering niet onder stoelen of banken. "Dansen is gewoon een deel van mijn leven, het gevoel dat ik dan heb, dat is alsof ik droom", zegt Anthony Mmesoma Madu. "Als ze mij zien dansen, wil ik dat ze weten dat ballet niet enkel voor meisjes is."

Drie weken geleden postte de Leap of Dance Academy in de Nigeriaanse stad Lagos een filmpje van een van zijn studenten op Instagram. De 11-jarige Anthony Mmesoma Madu danste er buiten, in de regen en de modder. "Achter die schoonheid, achter die kostuums zit heel veel werk dat je niet ziet", luidde het. "Met weinig tot geen middelen trainen onze kinderen om de beste te zijn die ze kunnen zijn. Dit filmpje is niet om iemand neer te halen, maar wel om hun enorme toewijding en overgave aan ons programma te tonen. Wie zou niet trots op hen zijn?"

En trots, dat zijn er velen, zo mag blijken. Het filmpje is al bijna 300.000 keer afgespeeld en massaal gedeeld op sociale media. Onder andere door de zwarte Amerikaanse actrice Viola Davis, bekend van onder meer de films "The Help" en "Doubt" en de serie "How to get away with murder".

"Dit doet me denken aan de schoonheid van mijn volk", schreef ze twee weken geleden, in tijden waarin Black Lives Matter in de Verenigde Staten en daarbuiten bijzonder actueel is. "We creëren, rijzen, hebben verbeelding, ongebreidelde passie, en liefde... Ondanks de obstakels die in onze weg gelegd zijn. Wij kunnen vliegen!"

Anthony: "Dansen is een deel van mijn leven"

Anthony Mmesoma Madu, de balletdanser in kwestie, is heel blij dat zijn dansvideo zo in de smaak valt. "Waar ik woon, zijn er geen mannelijke balletdansers zoals ik", vertelt hij aan BBC. "Als mensen ballet zien, denken ze dat het alleen iets voor meisjes is. Ze weten niet dat het niet enkel voor meisjes is. Hoe ik wil dat ze mij zien, is dat ze weten dat er zoiets bestaat als een mannelijke balletdanser."

"Ik doe ballet omdat ik van dansen hou. Het gevoel dat ik dan heb, dat is alsof ik droom. Ik dans altijd, dans is gewoon een deel van mijn leven. Ik wil een professionele balletdanser worden. Toen mijn leraar me vertelde dat zoveel mensen mijn video gezien hebben, was ik heel, heel gelukkig", vertelt Anthony.  

Ik doe ballet omdat ik van dansen hou. Het gevoel dat ik dan heb, dat is alsof ik droom. Ik dans altijd.

Anthony Mmesoma Madu

Leraar: "Wij veranderen het stereotype"

Die leraar, dat is Daniel Ajala Owoseni. Hij leerde zichzelf dansen en richtte de Leap of Dance Academy in Lagos drie jaar geleden op, in september 2017. Hij geeft er gratis balletlessen, hoewel hij geen dansstudio ter beschikking heeft.

"Wij veranderen het verhaal van het stereotype van de mannelijke balletdanser", vertelt hij aan BBC. "Jongens kunnen echt ballet doen, en ze zijn er goed in. Mannelijke balletdansers zijn er om te blijven, ballet is niet enkel bestemd voor meisjes."

Anthony kijkt heel erg op naar zijn leraar, die ook als mentor voor zijn leerlingen fungeert. "Als hij danst, voel ik me erg gelukkig. Alsof ik het zelf ben die aan het dansen is." Ook leraar Daniel is trots op zijn leerling. "Hij is echt een toegewijde student. Al van zijn eerste dag was hij zich heel erg bewust van timing."

Moeder van Anthony: "Ouders, volg het talent van je kinderen"

Anthony's moeder had geen idee dat haar zoon balletdanser wilde worden. "Hij heeft het mij nooit verteld, maar ik merkte het aan hem, als hij zijn benen, zijn handen stretchte", vertelde Ifeoma Madu aan BBC. "Ik zei: wat voor nonsens is dit?" Maar wanneer hij danst, is ze gelukkig. "Ik voel vreugde als ik hem zie dansen. Dit is mijn zoon, dit is ongelofelijk."

Elk kind is getalenteerd, maar ons probleem is dat we niet weten hoe we het talent van ons kind kunnen ontdekken.
Ifeoma Madu, moeder van Anthony

"Mijn advies aan ouders: als ze eender welk talent ontdekken in hun kinderen, moeten ze dat volgen en hun volle steun geven, zodat hun kind het met zijn talent ver kan brengen. Elk kind is getalenteerd, maar ons probleem is dat we niet weten hoe we het talent van ons kind kunnen ontdekken."

Meest gelezen