Potocari
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bij herdenking bloedbad Srebrenica: "Nog altijd open wonde in Europese geweten”

Vijfentwintig jaar geleden vond in Srebrenica de volkerenmoord plaats waarbij meer dan 8.000 Bosnische moslims werden vermoord door Servische milities. Een triest dieptepunt tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). De massamoord wordt vandaag in Bosnië-Herzegovina en Nederland herdacht. “Het is nog steeds een open wonde in het Europese geweten", dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd tijdens de internationale herdenking. 

In Srebrenica wordt de massamoord op meer dan 8.000 Bosnische moslims herdacht. De herdenking gebeurt in het dorp Potocari, waar de gedenkplaats en begraafplaats van de duizenden slachtoffers van de genocide liggen. Door corona gebeurt de herdenking op een aangepaste manier, zo hebben verschillende hoogwaardigheidsbekleders een videoboodschap gestuurd in plaats van fysiek de herdenking bij te wonen. 

(Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de herdenking en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde Srebrenica "nog steeds een open wond in het Europese geweten". Europees president Charles Michel zei in zijn videoboodschap: “We zullen niet rusten tot gerechtigheid is geschied.”

De Nederlandse premier Mark Rutte benadrukte dat de pijn en het verdriet over Srebrenica blijven bestaan. "Het is 25 jaar geleden, maar het voelt als gisteren.” De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft benadrukt dat een massamoord zoals in Srebrenica nooit meer mag plaatsvinden.

Het is 25 jaar geleden, maar het voelt als gisteren

Nederlandse premier Mark Rutte


Ook oud-president Bill Clinton en de Britse prins Charles hadden een videoboodschap opgenomen voor de herdenking. Clinton sprak dat “de vrede bewaren belangrijker is dan ooit”. Prins Charles benadrukte dat we door het herdenken van de pijn uit het verleden en het leren uit fouten zoiets als een massamoord in Srebrenica nooit meer kan gebeuren. 

(Lees verder onder foto)

Videoboodschap Clinton tijdens herdenking Potocari
 Potocari
AFP or licensors

De officiële herdenking in Potocari wordt gevolgd door de begrafenis van de stoffelijke overschotten van negen slachtoffers van de massamoord, die de afgelopen jaren geïdentificeerd zijn. Vijfentwintig jaar geleden belandden de lichamen van duizenden moslims in deze massagraven. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds stoffelijke resten geïdentificeerd. Er zijn ook nog steeds honderden mannen vermist. 

Herdenking in Den Haag

Ook in Den Haag wordt deze namiddag de genocide in Srebrenica herdacht. Maar door het coronavirus wordt aan de mensen gevraagd om niet naar de herdenking te gaan. Het hele gebeuren is via een livestream te volgen.

Onder andere de minister van Defensie Bijleveld en oud-minister Jan Pronk zijn aanwezig. De namen van de slachtoffers die vandaag in Potocari worden begraven, worden genoemd. En er wordt ook twee minuten stilte gehouden voor de slachtoffers. In de stad komt bovendien een nationaal monument voor de herdenking van de slachtoffers van de genocide te staan. “Als stad van vrede en recht is het ons van belang om het drama dat zich in 1995 heeft afgespeeld te herdenken”, zei de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen daarover.

Het bloedbad vijfentwintig jaar geleden in Srebrenica is de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. 

De 9 nieuwe geïdentificeerde stoffelijke resten
AFP or licensors
Hier wordt een kist met recent geïdentificeerde stoffelijke resten bijgeplaatst
AFP or licensors
 Potocari
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen