Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Instagram bant alle berichten over "behandelingen" om homoseksualiteit te "genezen"

Instagram zal voortaan alle berichten blokkeren die verwijzen naar conversietherapie, dat is een verzamelnaam voor zogezegde "behandelingen" waarmee je homoseksualiteit zou kunnen "genezen". Conversietherapie is op niets gebaseerd en leidt dikwijls tot blijvende lichamelijke en psychologische schade. "We laten geen aanvallen toe op grond van seksuele voorkeur of gender-identiteit. We passen ons beleid aan", laat Instagram weten. 

Conversietherapie verwijst naar pseudo-wetenschappelijke pogingen om iemands seksuele geaardheid of gender-identiteit te veranderen, op allerlei manieren, gaande van "professionele" hulpverlening over het "wegbidden" van seksuele gevoelens tot uithongering en elektroshocks. Dergelijke "behandelingen" zijn op geen enkel wetenschappelijk bewijs of feit gebaseerd.

Wie ze ondergaat -vooral jonge mensen- wordt daar dikwijls toe verplicht, tegen zijn wil in. Studies tonen aan dat mensen die zulke "behandelingen" (moeten) volgen er dikwijls blijven lichamelijke en psychologische gevolgen van blijven ondervinden. Zo zijn ze vaker depressief en dakloos en lopen ze een hoger risico op druggebruik en zelfmoord.

Internationale medische en mensenrechtenorganisaties dringen al langer aan op een verbod op conversietherapie. In juni publiceerden de Verenigde Naties nog een rapport waarin ze conversietherapie bestempelen als een risico voor alles holebi's en transgenders wereldwijd. Victor Madrigal-Borloz, de onafhankelijke expert van de VN over seksuele voorkeur en genderidentiteit, riep van de week nog op tot een wereldwijd verbod.

"Geen aanvallen op grond van seksuele voorkeur of gender-identiteit"

Het populaire platform Instagram zegt nu dat het zijn bestaande beleid over hate speech (haatboodschappen, red) wereldwijd zal uitbreiden naar alle boodschappen die conversietherapie aanprijzen. Het gaat dan niet enkel om advertenties, die Instagram eerder dit jaar al verbood, maar ook om posts en videos van gebruikers of instanties.

"We laten geen aanvallen toe op grond van seksuele voorkeur of gender-identiteit. We passen ons beleid aan en verbieden de promotie van diensten die conversietherapie aanbieden", zegt Tara Hopkins, die bij Instagram directeur publiek beleid is voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Instagram neemt die beslissing na oproepen van gebruikers om een account te verwijderen van een promotor van conversietherapie met thuisbasis in het Verenigd Koninkrijk. "We hebben aanstootgevende inhoud verwijderd. We evalueren ons beleid voortdurend en we blijven overleggen met experts en met mensen die persoonlijke ervaringen hebben."

Facebook

Instagram is eigendom van Facebook, dat momenteel onder toenemende druk staat om iets te doen aan zijn beleid rond misleidende boodschappen en haatboodschappen. Of en hoe Facebook zelf en Twitter hun beleid rond conversietherapie zullen aanpassen, is niet bekend.  

Meest gelezen