Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

LIVEBLOG: Trump laat zich met mondmasker zien, duizenden demonstreren in Israël en Tourist treedt op voor zorgverleners

Het was vandaag de eerste dag dat het verplicht was om een mondmasker te dragen in o.a. winkels. De Amerikaanse president Trump heeft zich voor het eerst laten zien met een mondmasker. In Tel Aviv hebben tienduizenden gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de Israëlische regering. En in Brussel, in de AB, heeft Tourist LeMC opgetreden voor een selecte groepje zorgverleners. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Trump laat zich met een mondmasker zien

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse president Donald Trump is in het openbaar verschenen met een mondmasker.

Voorheen droeg Trump nog geen mondmasker tijdens zijn publieke optredens, maar tijdens een bezoek aan het Walter Reed National Military Medical Center, in de staat Maryland, liet hij zich voor het eerst zien met een presidentieel masker. Het stoffen masker was voorzien van het presidentiële zegel. 

De president van de Verenigde Staten stelde pas onlangs zijn weigerachtige houding tegenover mondmaskers bij. “Ik ben een voorstander van mondmaskers. Ik ben er helemaal voor. Ik zou er absoluut een dragen als ik in nauw contact kom met mensen", zei hij 10 dagen geleden

Vandaag voegt Trump de daad bij dat woord, zoals te zien is in onderstaande video:

Videospeler inladen...

VIDEO: Tourist LeMC treedt op voor zorgverleners in de AB

Tourist LeMC heeft vanavond in de AB een concert gespeeld voor een publiek van zorgverleners. Het was het allereerste concert voor publiek in de Brusselse concertzaal sinds het begin van de coronacrisis. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VIDEO: Britse gezondheidssysteem houdt stand

Het Britse gezondheidssysteem is niet bezweken onder de druk van de coronacrisis. Dat komt door de inzet van honderdduizenden gezondheidswerkers.

Op dit moment zijn er dagelijks nog zo'n 500 besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, veel minder dan de 8.000 op het hoogtepunt van de epidemie. 

Bekijk hier een reportage van VRT NWS, in Londen:

Videospeler inladen...

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt tot boven de honderd

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is weer net boven de 100 geklommen, nadat het een aantal dagen onder die drempel had gezeten.  Zo blijkt uit de officiële cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 26 coronapatiënten liggen op de Intensive Care, daarbuiten liggen nog 77 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.

Maar "we zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland.

Ter vergelijking: in Belgische ziekenhuizen liggen nu 143 coronapatiënten, van wie 32 op de Intensive Care. 

Kinepolis hoopt dat mondmaskerverplichting wordt versoepeld

De meningen bij de bioscoopbezoekers zijn verdeeld, hoorde VRT NWS vanmiddag in Kinepolis Gent: sommigen vinden het dragen van een mondmasker tijdens de film toch maar vervelend, anderen vinden het net een geruststelling dat iedereen een mondmasker draagt tijdens de film. Je mag alleen je masker even afzetten om te eten of te drinken. 

Bij Kinepolis rekenen ze op termijn op een versoepeling, zoals in Frankrijk. “Op dit moment is België het enige land in Europa waar je tijdens de filmvoorstelling je masker moet blijven dragen.” 

“In Luxemburg en Frankrijk geldt bijvoorbeeld ook een mondmaskerplicht, ook in bioscopen, maar daar mag je het afzetten op het moment dat de filmvoorstelling begint”, klinkt het .

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hogeschool PXL investeert 300.000 euro in hybride leslokalen

Hogeschool PXL gaat tegen de start van het nieuwe academiejaar 200 leslokalen met een audiovisueel systeem uitrusten. Dat systeem maakt het mogelijk om lessen op te nemen op video en live uit te zenden in een online leeromgeving. "PXL zet erg in op contactrijk onderwijs en dit onderwijs zal waar mogelijk op de campus worden georganiseerd. Op deze manier komen we tot hybride onderwijs dat afwisselend op onze campus en online, maar ook in het werkveld, zal plaatsvinden", zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.

Door de coronamaatregelen zullen klasgroepen in het nieuwe academiejaar soms opgesplitst of geroteerd moeten worden. "In de ene week volgt bijvoorbeeld groep 1 de les op de campus, de andere groep volgt de les van thuis uit. In de alternerende week komt groep 2 naar de campus en blijft groep 1 thuis", legt directeur onderwijs Heidi Croes uit. "Via de geplaatste audiovisuele systemen is dit perfect mogelijk. Iedere lector zal bovendien begin september een opleiding krijgen om deze nieuwe werkwijze onder de knie te krijgen."

De Limburgse hogeschool wil sterk inzetten op interactie, zowel online als on campus. "We gebruiken daarom het softwaresysteem Blackboard Collaborate. Dit is een virtueel leslokaal waarin je de online studenten ziet zitten, waarin je presentaties kan geven en waarin je kleine werkgroepen kan aanmaken", vertelt coördinator Wouter Hustinx. "De studenten kunnen dit systeem van thuis uit gebruiken, gemakkelijk deelnemen aan de lessen en reageren via handopsteking of via hun laptopmicrofoon."

Ook PXL-Congress, het centrum voor levenslang leren, volgt dit voorbeeld. "Onze grote aula zal met een nog meer geavanceerd audiovisueel systeem worden uitgerust, waarin bijvoorbeeld ook panelmicro's zitten. Op die manier zullen ook alle studiedagen en seminaries ook tegelijk online te volgen zijn", besluit diensthoofd Chantal Torbeyns.

Gemeentehuis en OCMW-gebouw Linkebeek tijdelijk gesloten wegens besmetting personeelslid

Omdat bij een personeelslid een coronabesmetting is vastgesteld heeft de gemeente Linkebeek beslist om het gemeentehuis en OCMW-gebouw zowel voor publiek als personeel twee weken te sluiten. Beide panden zullen pas opnieuw geopend worden als na overleg met specialisten blijkt dat de situatie voor iedereen terug veilig is. Dat gebeurt ten vroegste op maandag 27 juli. Dat meldt het gemeentebestuur op zijn website.

Enkel met toelating van de burgemeester zijn de gebouwen toegankelijk voor een beperkt aantal personeelsleden. Er is voor het publiek wel voorzien in een minimale telefonische bereikbaarheid van de diensten secretariaat, burgerzaken, grondgebiedzaken en OCMW. Dringende vragen kunnen ook gesteld worden via de mailadressen info@linkebeek.be of info@ocmwlinkebeek.be. Enkel in zeer dringende gevallen en na het maken van een afspraak zal toegang verleend worden tot het gemeentehuis.

Politie wil dit weekend vooral sensibiliseren over verplicht mondmasker: "Ik denk dat iedereen de boodschap heeft begrepen"

De politie is nog niet van plan om meteen boetes uit te schrijven aan wie geen mondmasker draagt op plekken waar dat sinds vandaag verplicht is. Dit weekend blijft het alvast bij sensibiliseren, zo kon onze ploeg in de winkelstraten van Kortrijk vaststellen:

Videospeler inladen...

Mondmaskerplicht wordt goed opgevolgd in warenhuizen: "Duidelijk voor personeel én klanten"

De mondmaskerplicht die sinds vandaag in winkels geldt, wordt goed opgevolgd. Dat zegt handelsfederatie Comeos. De meeste mensen zijn op de hoogte van de nieuwe maatregel en vinden het geen probleem om met een mondmasker op te winkelen, zo kon onze ploeg in Hemiksem vaststellen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen