Protest Belgrado
AFP or licensors

Opnieuw onrust in Servië: "71 arrestaties na bestorming parlement door betogers"

In Servië, in de hoofdstad Belgrado, zijn tientallen mensen gearresteerd omdat een groep betogers het Servische parlement probeerde te bestormen. Dat heeft de politie gemeld. Al vier dagen zijn er protesten aan de gang tegen de coronamaatregelen en de regering van president Aleksander Vucic. Telkens monden de protesten uit in rellen. Het is ook niet de eerste keer dat betogers het parlement proberen te bestormen. 

"Er zijn 71 mensen gearresteerd, toen het protest in de hoofdstad vrijdagnacht uit de hand liep", dat meldde de politie. “Veertien politieagenten zijn gisteren gewond geraakt. Sinds het begin van de protesten dinsdag zijn 130 agenten gewond geraakt”, voegde een politiechef nog toe. De chef gaf geen cijfers over hoeveel demonstranten gewond zijn geraakt. 

(Lees verder onder foto)

Protest Belgrado
AFP or licensors

De protesten met duizenden demonstranten verliepen grotendeels rustig. Maar een groep van vooral jonge mannen probeerde vrijdagnacht het parlement te bestormen, toen de politie dit probeerde te verhinderen keerden de betogers zich tegen hen. De politie werd bekogeld met stenen en allerlei andere projectielen. De groep keerde zich ook tegen de aanwezige journalisten, die het gebeuren probeerden te filmen. Aanvankelijk zette de politie geen traangas in. Maar uiteindelijk deden ze dat toch om de relletjes te stoppen. 

Het is al de vierde dag op rij dat er protest uitbreekt. Aanvankelijk waren de protesten gericht tegen de herinvoering van lockdownmaatregelen. De regering voerde deze maatregelen opnieuw in omdat er een nieuwe coronapiek dreigde. Maar intussen zijn de betogingen steeds meer gericht tegen het bewind van president Aleksandar Vucic. 

Protest Belgrado
AFP or licensors
Protest Belgrado
AFP or licensors
Protest Belgrado
AFP or licensors

Meest gelezen