Videospeler inladen...

VS-president Donald Trump houdt goeie vriend en vertrouweling Roger Stone uit de gevangenis

Roger Stone, een vriend en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft voorlopig niet naar de gevangenis. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar cel voor zijn rol in het onderzoek naar de vermeende Russische inmengingen in Trumps presidentiële campagne. Die straf heeft Trump nu ongedaan gemaakt en "omgezet", zoals dat officieel heet.

Roger Stone (67) is een voormalig campagne-adviseur van president Trump. Hij kreeg in november een celstraf van 3 jaar en 4 maanden voor zijn rol in het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI naar de vermeende Russische inmenging bij Trumps presidentiële campagne.

Stone werd veroordeeld omdat hij in het Congres gelogen had over zijn rol als contactpersoon tussen het campagneteam en WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingen gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt. Hij werd ook veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen en obstructie van het Congres in het onderzoek naar Russische beïnvloeding.

Stone is slachtoffer van de Rusland-hoax die de Linkse Alliantie en haar bondgenoten in de media jarenlang in stand hebben gehouden.

Donald Trump

Zijn gevangenisstraf zou normaal op 14 juli ingaan. Maar hij zal zijn straf dus niet moeten uitzitten. "President Donald J. Trump heeft vandaag een clementiemaatregel bevolen om de onrechtvaardige straf van Roger Stone om te zetten", klonk het bij monde van Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany. Zijn straf is daarmee kwijtgescholden, maar zijn veroordeling niet, zoals dat bij een "volledige" gratie wel het geval is.

Het Witte Huis noemde Stone een "slachtoffer van de Rusland-hoax die de Linkse Alliantie en haar bondgenoten in de media jarenlang in stand hebben gehouden om het Trump-presidentschap te ondermijnen". "Er was nooit sprake van een samenzwering tussen de Trump-campagne of de Trump-regering met Rusland", aldus McEnany.

"Vieren met vrienden"

Stone vertelde aan het Amerikaanse persagentschap AP dat Trump hem vrijdagavond persoonlijk belde om hem te vertellen dat hij zijn straf niet hoefde uit te zitten. "De president zei me dat hij had beslist om een volledige kwijtschelding van mijn straf uit te spreken. Hij spoorde me ook aan om door te zetten met mijn beroep tegen mijn veroordeling." Stone vierde het nieuws met vrienden in Ford Lauderdale, Florida. Hij belde met AP, maar "moest in een andere kamer gaan omdat er te veel mensen champagneflessen aan het openen waren."

De boodschap die de regering-Trump uitstuurt, is eigenlijk deze: als jij mij er niet bij lapt, dan laat ik je straf verdwijnen.
VS-correspondent Björn Soenens

"Volgens president Trump heeft Stone genoeg geleden en is hij oneerlijk behandeld", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Volgens Trump was het een vals onderzoek naar Russische inmenging, is het allemaal niet waar, en gaat het om een links complot. De boodschap die de regering-Trump uitstuurt, is eigenlijk deze: als jij mij er niet bij lapt, dan laat ik je straf verdwijnen. En dat wekt de indruk van extreme vriendjespolitiek en corruptie in de Amerikaanse politiek."

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen