AFP or licensors

Twitter schorst profiel van Schild & Vrienden en bijna 70 gelijkaardige organisaties en personen

Het Twitterprofiel van de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden is, samen met dat van bijna 70 gelijkaardige organisaties en personen, geschorst. In een verklaring aan NBC News meldt Twitter dat ze "het beleid over gewelddadig extremisme schonden".

Dries Van Langenhove, een Kamerlid verkozen op een lijst van Vlaams Belang en oprichter van Schild & Vrienden, meent dat dit een poging is om "iedereen met een migratiekritische mening" het zwijgen op te leggen. Zijn eigen profiel is wel nog altijd actief.

Op het profiel van Schild & Vrienden kunnen Twittergebruikers nu doorklikken naar de regels die de sociaalnetwerksite hanteert. Daar is onder meer te lezen dat gebruikers niet mogen dreigen met terrorisme of gewelddadig extremisme, of dit promoten. Welke posts van de extreemrechtse organisatie de aanleiding vormden om de account te schorsen, is niet meteen duidelijk.

De andere geschorste accounts maken, net als Schild & Vrienden deel uit van de zogenoemde "identitaire beweging" in Europa. Het gaat onder meer om de eigen account van Oostenrijker Martin Sellner, die ook al enige tijd van Facebook en Instagram verwijderd was. Sellner leidt in Oostenrijk de Identitären Bewegung Österreich (IBÖ).

Eerder trad Twitter ook al op tegen enkele berichten van de Amerikaanse president Donald Trump.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen