Vlaams Parlementsvoorzitter Homans: "We moeten het lot van Vlamingen meer in eigen handen kunnen nemen"

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) pleit op deze Vlaamse feestdag voor meer autonomie voor de deelstaten. Volgens haar heeft de coronacrisis aangetoond dat dat nodig is. "Iedereen moet toegeven dat het niet werkt op deze manier."

Vandaag 11 juli, de Vlaamse feestdag. In de toespraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren klonken geen communautaire eisen. Parlementsvoorzitter Homans laat die nu wel klinken. "We moeten als Vlaams Parlement het lot van de Vlamingen veel meer in eigen handen kunnen nemen."

Ruim 20 jaar geleden nam het Vlaams Parlement vijf resoluties aan in verband met een verregaande autonomie voor Vlaanderen. "Het is tijd om die vanonder het stof te halen en te actualiseren", vindt Homans. Volgens de eerste burger van Vlaanderen is daar nu een momentum voor aangebroken en moeten de onderhandelaars voor de nieuwe federale regering dat ook toegeven.

"Het was al duidelijk dat de bevoegdheidsverdeling niet goed was in dit land. De coronacrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Iedereen moet toegegeven dat het niet werkt op deze manier. We hebben meer coherente bevoegdheidspakketten voor Vlaanderen en Wallonië nodig."

BELGA

Woonzorgcentra

Een van de pijnpunten in deze coronacrisis waren de woonzorgcentra. Nochtans een Vlaamse bevoegdheid. "Ik ben de laatste om te ontkennen dat er een en ander is misgelopen in de Vlaamse woonzorgcentra. Maar wij hangen ook behoorlijk af van federale instructies. En het materiaal moest allemaal via de federale overheid geleverd worden. Als wij het allemaal zelf als Vlaanderen hadden kunnen doen zonder elke keer te moeten wachten op de federale beslissingen, hadden we veel sneller kunnen schakelen", stelt Homans.

Gisteren nog getuigde Pedro Facon, topman van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, in het Vlaams Parlement over de aanpak van de coronacrisis. Daar zei hij dat het federale niveau eind maart al aan de deelstaten had aangeboden om de aanpak van de coronacrisis in de rusthuizen te helpen coördineren, maar de deelstaten hebben dat aanbod toen geweigerd. Nog volgens Facon, die zich baseerde op de Raad van State, zijn de deelstaten ook bevoegd voor het aanleggen van stocks van beschermingsmateriaal in het kader van hun eigen bevoegdheden, lees: de woonzorgcentra.

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag heeft Homans ook een videoboodschap verspreid. Die kunt u hieronder bekijken:

Meest gelezen