Poetsvrouw en kassabediende krijgen Vlaamse eretekens, Will Tura geeft verrassingsconcert in Brussel

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft dit jaar Vlaamse eretekens uitgereikt aan twee "gewone" Vlamingen voor hun inzet tijdens de coronacrisis: een poetsvrouw uit de zorgsector en een kassabediende uit de supermarkt. Op de Grote Markt in Brussel heeft Will Tura een verrassingsconcert gegeven naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. Eerder vandaag is in Leuven het concept Zomerstraten gelanceerd.

De Vlaamse regering reikt voor het zesde jaar op rij de Vlaamse eretekens uit. Het is een hulde aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving. Dit jaar gaan de eretekens onder meer naar twee gewone Vlamingen die zich in stilte hebben ingezet om de maatschappij draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Martine Vaneyck, poetsmedewerker op intensieve zorg Sint-Trudo ziekenhuis, en Ann Maes, kassabediende in een supermarkt in Kuurne/Waregem mochten een Vlaams ereteken in ontvangst nemen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journal" over de uitreiking van de eretekens (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is een huldebetoon aan allen die vaak hun gezondheid op het spel hebben gezet om onze samenleving in het heetst van de coronastrijd draaiend te houden", vertelt minister-president Jambon.

Danser, choreograaf, tv-maker en schrijver Ish Ait Hamou ontvangt een ereteken naar aanleiding van zijn roman "Het moois dat we delen", waarin hij de lezer doet nadenken over migratie in onze maatschappij en de vooroordelen die mensen hebben over elkaar.

Pedagoge, criminologe, gedragstherapeute en oprichtster van de vrijwilligersorganisatie Therapeuten voor Jongeren (TeJo) Ingrid De Jonghe wordt gelauwerd vanwege haar werk met TeJo en de vele duizenden jongeren die ze in haar laagdrempelige inloophuizen heeft ontvangen. Tenslotte ontvangt de vzw Vlaanderen Feest nog een ereteken voor de inspanningen om het Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag te stimuleren.

Bekijk hier een gesprek met Jan Jambon in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Will Tura zingt "Hoop doet leven"

De Vlaamse feestdag is normaal gezien een hoogdag in Brussel, die duizenden Vlamingen en nieuwsgierigen naar de hoofdstad lokt, maar in coronatijden ziet deze editie er helemaal anders uit. Voor deze corona-editie deed Will Tura zijn bekende nummer "Hoop doet leven" weerklinken op de Grote Markt. Wilmès, Jambon, Dalle en ook burgemeester Philippe Close (PS) keken toe hoe de toevallige voorbijgangers mee luisterden.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over het optreden van Will Tura (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Op deze symbolische dag willen we als Vlaamse regering de sterke banden tussen Brussel en Vlaanderen extra in de verf zetten", zegt Dalle. "Met het verrassingsoptreden van Tura willen we ook alle Vlamingen en Brusselaars bedanken voor hun veerkracht tijdens deze coronacrisis. Die is nog niet gedaan en dus moeten we de hoop blijven koesteren."

De Vlaamse feestdag zal in Brussel toch nog beperkt gevierd worden. Onder leiding van het Brussels Philharmonic zijn er nog de hele dag verrassingsoptredens in de hoofdstad en naar goede gewoonte zijn er ook gegidste wandelingen en kinderactiviteiten. De Bene Bene 100 van Radio 2 wordt bovendien live uitgezonden vanuit het stadhuis, en Tourist LeMC mag vanavond in de Ancienne Belgique afsluiten met een intiem concert voor 200 zorgverleners.

Zomerstraten in Leuven

Deze ochtend hebben minister-president Jambon en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers als het het woonerf Cardenberch in Leuven het concept Zomerstraten gelanceerd. Het betreft een initiatief van de Voetgangersbeweging dat met respect voor de coronamaatregelen en voortbouwend op speelstraten de buurtcohesie wil verstevigen.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de zomerstraten (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De ministers werden in Cardenberch verwelkomd door enkele kinderen die naar aanleiding van de Vlaamse feestdag een ontbijt voorzien hadden voor de talrijk aanwezige buurtbewoners. In het verleden hadden de kinderen al een buurtbar geopend.

De aanwezigen konden er ook met ringen gooien, een parcours afleggen met zakken... Leden van de Leuvense groep Circus in Beweging zorgden voor animatie. Aan de buurtbar waren op de vloer met krijt cirkels aangebracht waar gezinnen in konden plaatsnemen. De Voetgangersbeweging had ook voor vloerstickers gezorgd die herinnerden aan de noodzaak tot social distance.

Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging wees op de noodzaak aan een zorgzame en duurzame publieke ruimte die mensen bij mekaar brengt, in deze coronatijden. De campagne Zomerstraten moet de zomer lang de motor zijn voor leuke kleinschalige activiteiten op straatniveau. Een Zomerstraat doet ook dromen over de ideale straat. Terwijl veel straten in Vlaanderen hoofdzakelijk ingericht zijn om verplaatsingen mogelijk te maken heeft de publieke ruimte immers veel meer potentieel. Volgens Dhollander past de Zomerstraat perfect in de oproep die Jambon deed naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, namelijk "dat Vlaanderen samen de rug moet rechten en van de toekomst iets moois te maken".

Subsidie

Sinds de Voetgangersbeweging anderhalve week geleden het concept lanceerde hebben zich al meer dan 500 buurten aangemeld die dit weekend of binnenkort een Zomerstraat zullen organiseren.

In het kader van de Vlaamse feestdag konden buurten hiervoor beroep doen op een subsidie van 180 euro. Deze subsidie werd 386 keer uitgekeerd. Deelnemende straten ontvangen een gratis Zomerstraatpakket met onder meer twee spandoeken, tien trottoirstickers 'afstand houden', doosjes stoepkrijt en dergelijke. Voor gemeentebesturen werd in samenspraak met virologen en gouverneurs een modelreglementen voor dergelijke activiteiten opgesteld.

Meest gelezen