Argenta-bankautomaten opnieuw doelwit van “digitale plofkraken”, geplaagde automaten definitief buiten werking gesteld

Digitale bankrovers hebben dit weekend opnieuw geprobeerd om twee bankautomaten van Argenta te kraken. Dat gebeurde bij vestigingen in Roeselare en Ingelmunster. Argenta stelt de automaten van dit geplaagde type nu definitief buiten werking tot er nieuwe toestellen geplaatst worden, later dit jaar.

Nadat eind vorige maand in de Antwerpse gemeenten Borsbeek en Ranst criminelen voor de eerste keer in ons land digitale plofkraken hadden gepleegd, zijn het voorbije weekend opnieuw twee bankautomaten van spaarbank Argenta geviseerd. Dit keer in de provincie West-Vlaanderen.

Bij een digitale plofkraak beïnvloeden de criminelen het computersysteem dat een geldautomaat aanstuurt. Daarbij breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Ze kunnen de automaat dan zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen. In andere gevallen breken ze in op de centrale IT-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien.

Nieuwe pogingen

Na de twee digitale plofkraken in Antwerpen schakelde Argenta tijdelijk 143 geldautomaten uit. Het ging om de automaten van het oudste type die binnen afzienbare tijd vervangen zouden worden. 

Diebold, dat de geldautomaten voor Argenta beheert, voerde een grondig onderzoek uit en optimaliseerde de beveiliging van de automaten. Ze traden donderdag opnieuw in werking en het duurde amper één dag vooraleer krakers opnieuw toesloegen. Vrijdagnacht in een Argentakantoor in de Beversesteenweg in Roeselare, zaterdagnacht in een kantoor in de Bruggestraat in Ingelmunster.

Definitief uitgeschakeld

“We stellen inderdaad vast dat ondanks de uitgevoerde upgrades dit type toestel in het vizier van criminelen blijft”, aldus Christine Vermylen van Argenta. “Daarom hebben we beslist om de 143 toestellen van dit type nu definitief uit te schakelen in afwachting van de plaatsing van nieuwe toestellen later dit jaar. We bekijken of die operatie versneld kan gebeuren.” 

Argenta betreurt dat klanten hinder ondervinden door deze maatregel en benadrukt dat veiligheid voor de kantoren en klanten altijd primeert. Het verdere onderzoek is in handen van de federale politie. Wellicht zijn de digitale plofkraken het werk van dezelfde bende. Of er ook buit is gemaakt, is onduidelijk. Het fenomeen is in België nieuw. In Duitsland was ‘jackpotting’ al langer gekend. Ook in de VS en Azië zijn al gevallen bekend.

Meest gelezen