Videospeler inladen...

Vierde dag op rij lichte stijging in besmettingen: "Dit moment mogen we niet laten voorbijgaan"

Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen stijgt voor de vierde dag op rij licht, vooral bij jongeren en in steden. "Via contactonderzoek moeten we te weten komen wat die mensen gemeen hebben", zegt epidemioloog Pierre Van Damme. "Dit moment mogen we niet laten voorbijgaan", zegt infectioloog Erika Vlieghe.

Terwijl de cijfers van de ziekenhuisopnames en de overlijdens blijven dalen, is dat niet langer het geval voor de bevestigde besmettingen. De afgelopen week (2 juli tot en met 8 juli) zijn er dagelijks gemiddeld 88 nieuwe bevestigde coronabesmettingen per dag bijgekomen. Dat is 2,3 procent meer dan de week voordien (25 juni tot en met 1 juli), toen er gemiddeld 86 per dag waren.

"We zien nu al een aantal dagen op rij het weekgemiddelde niet langer dalen en zelfs lichtjes toenemen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme aan VRT NWS. "We zitten nu al een tijdje in de richting van 86 à 88 gevallen per dag. Dat wijst er toch op dat het virus nog steeds in de samenleving is en alle mogelijkheden zoekt om meer mensen te besmetten. Het loert achter elke hoek."

Het virus zoekt alle mogelijkheden om meer mensen te besmetten. We moeten dit van dichtbij opvolgen. 

Vanwaar die stijging komt, is moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat er meer besmettingen zijn bij jongeren en mensen net boven de 50. Ook in Antwerpen en Brussel is er een stijging. "Maar de details kennen we niet", zegt Van Damme. "Via het contactonderzoek moeten we nu te weten komen wat die mensen met elkaar gemeen hebben. Gaat dit over het uitgaansleven, samenscholingen of een uitbraak in een bedrijf? We weten ook dat er in Antwerpen enkele gevallen zijn uit de joodse gemeenschap, van mensen die teruggekeerd zijn van een trouwfeest in Israël, waar de epidemie weer toeneemt."

"We moeten deze cijfers toch van zeer dichtbij opvolgen", zegt Van Damme. "Het zou ook goed kunnen dat de cijfers ook de komende dagen nog wat gaan stijgen. De genomen maatregelen zijn meer dan ooit belangrijk. Het is niet omdat de zon schijnt, dat we het gevoel moeten hebben dat het achter de rug is. Handen wassen, afstand houden van anderen en mondmaskers dragen, blijft belangrijk."

Bekijk hieronder de toelichting van onze journalist Katty Allaert in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Erika Vlieghe: "Dit moment kunnen we niet laten voorbijgaan"

Ook infectioloog en voorzitter van de exitgroep GEES Erika Vlieghe is voorzichtig om de precieze oorzaak van de stijging aan te duiden. "We zien een stijging in verschillende gemeentes in en rond Antwerpen, maar ook in het zuidwesten van Vlaanderen. Dat is niet spectaculair, maar het is toch wel een teken dat het virus daar niet weg is en dat het zich lokaal vermenigvuldigt. Dat baart ons zeker zorgen. Als het aantal besmettingen telkens met kleine stapjes omhoog gaat, moeten we absoluut proberen uit te vissen wat er juist aan de hand is zodat we op de juiste manier kunnen ingrijpen."

"Elke stijging is er een te veel. Dit is het moment dat we niet mogen laten voorbijgaan, het moment waarop we echt zo zorgvuldig mogelijk moeten zoeken naar waar die gevallen zich bevinden en ook nog eens het moment waarop we iedereen nog eens moeten oproepen om zich absoluut aan de bestaande regels te houden." Daarbij verwijst Vlieghe naar de zogenoemde "6 gouden regels" die eerder zijn gecommuniceerd.

Bekijk hieronder de toelichting van Erika Vlieghe (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De gestage stijgingen in verband brengen met feesten, durft Vlieghe niet. "We zien zeker een stijging bij jongvolwassenen, maar het is op dit moment moeilijk te traceren of dat te wijten is aan feesten of aan andere activiteiten. Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk verbanden tussen alle gevallen te leggen. Als we de greep op het virus verliezen, moeten we misschien maatregelen terugschroeven. Dat is voor niemand wenselijk."

Vlieghe is niet verbaasd dat het aantal ziekenhuisopnames en sterftegevallen wél verder blijft dalen, omdat die volgens haar pas met vertraging beginnen te stijgen eens het aantal besmettingen is gestegen. "Die andere cijfers kunnen zeker volgen en dat moeten we vermijden."

Meest gelezen