Druktebarometer op dekust.be kleurt grotendeels groen: “Maar code geel is niet bedoeld om te ontraden”

De druktebarometer, die de drukte op de Belgische stranden online moet weergeven, kleurde dit zonnige weekend grotendeels groen. In sommige badplaatsen kleurde de barometer op dekust.be geel. Volgens Westtoer duidt deze code aan dat er op die plaatsen “een gezellige drukte” is. De toeristische dienst van West-Vlaanderen zegt dat code geel niet bedoeld is om mensen af te schrikken.

Wie deze zomer naar de kust gaat, wordt gevraagd om eerst de druktebarometer op dekust.be te raadplegen. Het is de bedoeling dat je daar ziet hoe druk het in alle badplaatsen is. 

Om de verschillende niveaus van drukte aan te duiden, maakt de barometer gebruik van vier kleurcodes: bij donkergroen en lichtgroen is de kust letterlijk veilig. Geel staat synoniem voor druk en oranje betekent dat het “zeer druk” is in een bepaalde zone.

“Gezellige drukte”

Wie dit weekend naar die barometer keek, zag dat die grotendeels groen kleurde. Op een enkele plaats kleurde de barometer geel, wat wijst op drukte. Westtoer wil die code nu nuanceren.  “Het is zeker niet een code om te ontraden”, Stefaan Gheysen van Westtoer. “Deze code duidt aan dat er aardig wat volk is, een gezellige drukte.” 

In De Haan staat de barometer op het moment van schrijven op geel. “En gisteren stond mijn gemeente ingekleurd als de drukste plek van de kust”, zegt N-VA-burgemeester Wilfried Vandaele aan VRT NWS. “Maar op dat moment zaten we op het strand met een bezetting van 35 procent”, merkt Vandaele op. “Het is niet goed dat mensen zich hierdoor zouden laten afschrikken.”

(Lees verder onder de momentopname van 17.40 uur)

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

GSM-signalen

Volgens enkele kustburgemeesters geeft de druktebarometer dan ook een vertekend beeld. De barometer is bijvoorbeeld gebaseerd op de gsm-signalen op de volledige oppervlakte van kustgemeentes. Maar natuurlijk zit niet iedereen die zich in een bepaalde gemeente bevindt op het strand. 

Op die manier geeft de barometer al geen accuraat beeld van de drukte op de stranden. Daarnaast houdt de barometer ook geen rekening met de getijden -eb en vloed- terwijl die ook bepalen hoeveel ruimte er is op het strand. 

Om de kustbezoeker beter te informeren, wordt er vanop de website nu doorgelinkt naar de websites van de verschillende kustgemeentes. Op die manier kunnen kusttoeristen meer specifieke informatie over de drukte in elke gemeente.

Meest gelezen