Videospeler inladen...

Georges-Louis Bouchez (MR) niet onder de indruk van uithaal Bart De Wever (N-VA) over abortuswet: "Tijd om te stemmen"

Voorzitter Georges-Louis Bouchez van de MR blijft vasthouden aan een stemming in de Kamer over een versoepeling van de abortuswet, ook nu voorzitter Bart De Wever van de N-VA dreigt dat dit de vorming van een nieuwe federale regering kan torpederen. Dat zegt de Franstalige liberaal in een gesprek met de RTBF. De Kamerleden van zijn partij krijgen van hem nog altijd de vrijheid om voor of tegen te stemmen.

Komt het in de loop van komende week tot een stemming in de Kamer over een versoepeling van de abortuswet die een zwangerschapsonderbreking tot 18 weken moet mogelijk maken, de bedenktijd tot 2 dagen verlaagt en abortus uit de strafwet haalt? Wat voorzitter Georges-Louis Bouchez van de MR betreft wel.

"We hebben een parlementair proces van meer dan een jaar achter de rug", vertelt hij aan de RTBF. "We hebben de wet drie keer naar de Raad van State gestuurd, we hebben twee debatten in de Kamercommissie gehad en twee in de plenaire vergadering. Nu is het moment gekomen om te stemmen."

Nochtans heeft voorzitter Bart De Wever van de N-VA gisteren gedreigd dat zo'n stemming voor hem een breekpunt is om door te zetten met de onderhandelingen om een nieuwe federale regering te vormen op basis van een zogenoemde "Arizona"-coalitie, met Open VLD, de MR, CD&V, het CDH, de SP.A en de N-VA.

De Wever suggereerde dat de partijen die de versoepeling willen goedkeuren dan maar samen een nieuwe regering moeten vormen. Het gaat dan om de SP.A, de PS, Groen, Ecolo, de PVDA-PTB, DéFI, Open VLD en ook de MR. CD&V, het CDH en Vlaams Belang zijn net als de N-VA tegen een versoepeling gekant.

Liberale vrijheid

De Kamerleden van de MR mogen van Bouchez nog altijd zelf beslissen of ze voor of tegen een versoepeling van de abortuswet stemmen. "De regel die veertien dagen geleden gold, geldt nog altijd. Over economische of maatschappelijke kwesties of over zaken als migratie hebben we een partijlijn. Ethische kwesties raken aan het diepste van een individu. Als liberale partij laten we de vrijheid aan onze Kamerleden."

Hoewel Bouchez erkent dat de regeringsvorming zich helemaal rond het abortusdossier heeft gekristalliseerd, vindt hij niet dat de "Arizona"-coalitie dood en begraven is. "De vorming gaat goed en ze gaat door", zegt hij. "Dit zijn zes partijen die geen veto's tegen elkaar hebben gesteld. Daarom zijn we met deze formule begonnen. Dit weerhoudt ons niet om andere partijen uit te nodigen zodra we een stabiele vertrekbasis hebben."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen