Liveblog - Nieuwe lijst met rode, groene en nu ook oranje zones: reizen naar Zweden niet meer toegelaten

Buitenlandse Zaken heeft een nieuwe lijst gepubliceerd met rode, oranje en groen zones. Die lijst bepaalt of u al dan niet in quarantaine moet gaan en zich moet laten testen als u terugkeert naar België.  Reizen naar Zweden is niet langer toegelaten en wie uit Zweden terugkeert, moet nu ook in quarantaine. De afgelopen week zijn er in ons land gemiddeld 88 nieuwe coronabesmettingen per dag bijgekomen. Dat is opnieuw een lichte stijging. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Buitenlandse Zaken publiceert nieuwe lijst met rode, groene en nu ook oranje zones

Buitenlandse Zaken heeft net een update gegeven van de lijst met rode zones, groene zones en nu ook oranje zones. Opvallende nieuwkomer in de lijst van rode zones in Europa is Zweden. Bij de oranje zones valt dan weer Luxemburg op.

Wie uit een rode zone terugkeert naar ons land moet in verplichte quarantaine en moet zich laten testen.  Bij code oranje wordt quarantaine aangeraden. Alle andere zones krijgen code groen. Daarbij zijn geen speciale maatregelen nodig. 

Bekijk hier een volledig overzicht van de landen en regio's die rood of oranje kleuren:

VIDEO: Onbegrip bij Belgische toeristen over code rood voor Zweden

Dat Belgen mogen niet meer naar Zweden mogen reizen en dat toeristen na terugkomst in ons land in quarantaine moeten, botst op enig onbegrip. 

In “Het Journaal” reageren enkele landgenoten die op dit moment in Zweden zijn of een reis naar het noorden hadden gepland.

Bekijk hier hun reacties:

Videospeler inladen...

Zweden is een buitenbeentje in Europa qua aanpak van de coronacrisis. Het land voerde geen drastische lockdown in. Maar dat lijkt de Zweden u zuur op te breken. 

Bekijk de extra duiding uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In Spanje maakt Catalonië de quarantaine voor het district Segrià, in de provincie Lleida, strenger. Voor de provinciehoofdstad Lleida en zeven andere gemeenten geldt nu een strengere lockdown.

Inwoners mogen zich niet meer vrij bewegen binnen het afgesloten gebied.  Maar ze moeten binnenshuis blijven. Behalve om naar het werk te gaan, naar de winkel om levensmiddelen, om voor medische zorg. Ook voor kinderen of bejaarden zorgen, telt als uitzondering om toch buiten te mogen.

De maatregel treft 150.000 van de 210.000 mensen in Segrià, die door de quarantaine van de buitenwereld zijn afgesneden.

Druktebarometer op dekust.be kleurt grotendeels groen

De druktebarometer, die de drukte op de Belgische stranden online moet weergeven, kleurde dit zonnige weekend grotendeels groen. In sommige badplaatsen kleurde de barometer op dekust.be geel. Volgens Westtoer duidt deze code aan dat er op die plaatsen “een gezellige drukte” is. De toeristische dienst van West-Vlaanderen zegt dat code geel niet bedoeld is om mensen af te schrikken.

Lees hier het volledige artikel:

Ook in gebedshuizen is mondmasker nu verplicht: "Op straat en in winkels kan ik het aannemen, in kerk vind ik het verschrikkelijk"

Ook in kerken en andere gebedshuizen moet sinds gisteren een mondmasker gedragen worden en daar is niet iedereen blij mee. Onze ploeg ging deze ochtend naar de mis in de Sint-Jacobskerk in het centrum van Antwerpen en polste bij de gelovigen wat ze van het verplichte mondmasker tijdens de eredienst vinden:

Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen over minder mensen aan de slag: "Logisch, als capaciteit draconisch verlaagt"

Horeca Vlaanderen noemt het "logisch" dat er heel wat minder mensen aan de slag zijn in de horeca dan voor de start van de crisis. Uit een onderzoek van personeelsdienstenbedrijf SD Worx blijkt dat maar 48 procent weer aan het werk is. 

"Als de capaciteit draconisch verlaagt, laat je minder mensen werken", zegt  Matthias De Caluwe. "Het is de enige optie die je hebt om erdoor te komen als sector. Voor veel mensen is die zaak hun droom en dus moet je de maatregelen nu nemen, net omdat je minder kan verkopen. We zijn de regering dan ook dankbaar dat het systeem van tijdelijke werkloosheid is ingevoerd. Als de horeca iedereen aan de slag zou moeten laten gaan, zou er een bloedbad zijn."

Regionale verkiezingen in noorden van Spanje overschaduwd door coronavirus

In de Spaanse regio's Galicië en Baskenland worden vandaag door de coronacrisis overschaduwde verkiezingen gehouden. Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen tegen het virus wordt gevreesd voor een lage opkomst. De verkiezingen zouden niet leiden tot grote verschuivingen in de regioregeringen in Galicië of Baskenland.

De regeringspartijen in zowel Galicië als Baskenland beschikken in de peilingen over een comfortabele voorsprong. In Baskenland zijn dat de liberale PNV en het linkse EH Bildu, in Galicië is dat de conservatieve Partido Popular. De verkiezingen werden door de pandemie uitgesteld. Oorspronkelijk zouden ze op 5 april plaatsvinden. De eerste betrouwbare resultaten worden vanavond laat verwacht.

Australiërs in het buitenland die naar New South Wales terugkeren, moeten quarantainekosten zelf betalen

Australiërs in het buitenland die per vliegtuig terugkeren naar New South Wales zullen duizenden dollars aangerekend worden voor de veertien dagen die ze verplicht in hotelquarantaine moeten doorbrengen. Dat heeft de regering van de deelstaat aangekondigd.

Vanaf 18 juli om middernacht zullen terugkeerders 3.000 Australische dollar (zo'n 1.850 euro) moeten betalen voor hun verblijf. Voor partners wordt 1.000 dollar extra aangerekend en gezinnen van vier betalen 5.000 dollar, deelde staatspremier Gladys Berejiklian mee.

Tot nu toe draaide de regering van New South Wales op voor de hotelkosten van reizigers, maar dat koste haar al meer dan 50 miljoen Australische dollar. "Australische inwoners hebben genoeg tijd gekregen om terug te keren naar huis, en we vinden het maar eerlijk dat ze een deel van de kosten betalen van hun hotelaccommodatie", zei Berejiklian.

Sydney, in New South Wales, ontving het grootste deel van mensen die via een internationale vlucht arriveerden. De internationale luchthaven van Melbourne is momenteel gesloten omdat de stad in lockdown is door een nieuwe COVID-19-uitbraak. Premier Scott Morrison van Australië kondigde vrijdag aan dat het aantal Australiërs dat via internationale vluchten naar huis mag terugkeren verminderd wordt tot 4.000 per week.

195.000 Belgen klopten vorige maand bij de voedselbank aan

Het aantal mensen dat vorige maand een beroep heeft gedaan op hulp van de voedselbanken is gestegen tot 195.000. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, schrijft De Zondag. Gevreesd wordt dat het aantal hulpbehoevenden door de coronacrisis in het najaar nog verder zal stijgen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen