Dover
AFP or licensors

Londen voorziet bijna 800 miljoen voor grenscontroles na brexit

Groot-Brittannië is van plan 705 miljoen pond (790 miljoen euro) vrij te maken om grensposten op te richten tegen eind dit jaar als de brexit werkelijkheid wordt. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het geld gaat onder meer naar nieuwe infrastructuur, douanetechnologie en jobs.

Het geld is nodig "om ervoor te zorgen dat onze grenzen klaar zijn voor volledige onafhankelijkheid", aldus brexitminister Michael Gove in The Telegraph. De nieuwe grenzen moeten klaar zijn "wanneer Groot-Brittannië weer de controle krijgt op 1 januari 2021", aldus Gove.

Zo'n 525 miljoen euro van het totale bedrag gaat naar de bouw van douaneterreinen in het binnenland om vrachtwagens te controleren. Het overige geld is bestemd voor onder meer de aanstelling van 500 extra douaniers, software, apparatuur en gebouwen.

"Overgangsperiode wordt niet verlengd"

Groot-Brittannië stapte formeel uit de Europese Unie op 31 januari, nadat een nipte meerderheid in het referendum van 2016 voor de brexit stemde. Momenteel loopt een elf maanden durende overgangsperiode, maar in die periode is nog maar weinig vooruitgang geboekt in de verdere onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Maar Gove en de Britse premier Boris Johnson blijven volhouden dat die overgangsperiode niet verlengd zal worden. Ondanks de coronacrisis en het gebrek aan vooruitgang.

In The Telegraph beklemtoonde Gove nog maar eens dat de Britse regering niet bang is de EU zonder handelsakkoord te verlaten. "We voeren de onderhandelingen natuurlijk op het scherpst van de snee, om de best mogelijke handelsrelatie met onze EU-buren te krijgen. Maar we zullen niet toegeven op de essentiële principes waarvoor ons land gekozen heeft toen we ervoor kozen op te stappen."

Meest gelezen