Malinese president Ibrahim Boubacar Keita
AFP or licensors

Malinese president ontbindt Grondwettelijk Hof wegens aanhoudende onrust

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keita heeft onder druk van aanhoudend straatprotest beslist tot een "feitelijke ontbinding" van het Grondwettelijk Hof. De betogers, die massaal op straat komen, eisen dat de president opstapt. Maar Ibrahim Boubacar Keita hoopt met deze ingreep de gemoederen te bedaren. Bij de protesten de afgelopen dagen vielen vier doden. 

Vrijdag zijn duizenden mensen de straat opgekomen om te protesteren. De betoging van vrijdag werd gevolgd door de zwaarste rellen in jaren in de hoofdstad Bamako. De betogers keerden zich onder meer tegen symbolen van het regime, zoals het parlement en de gebouwen van de staatsomroep. Er vielen zeker vier doden. Later die avond werden enkele leiders van de protestbeweging opgepakt.

(Lees verder onder foto)

Gisteren was het opnieuw onrustig. Maar er kwamen veel minder mensen de straat op. Het was vooral onrustig in de buurt van de moskee van de conservatieve imam Mahmoud Dicko. Hij wordt beschouwd als de leider van het protest. Zijn aanhangers vreesden dat ook hun leider opgepakt zou worden en gingen de confrontatie aan met de ordediensten. Die laatsten schoten met scherp in de massa, waarbij verschillende zwaargewonden vielen. 

(Lees verder onder foto)

Massaprotest juni in Bamako
AFP or licensors

Nieuwe leden Grondwettelijk Hof moeten gemoederen bedaren

De president keurt het geweld in zijn land af. In een poging om de gemoederen te bedaren wil hij het Grondwettelijk Hof ontbinden. “Ik heb besloten om de vergunningen van de overige leden van het Grondwettelijk Hof in te trekken”, zei de president in een korte televisietoespraak. Ibrahim Boubacar Keita wil nieuwe leden voorstellen en hoopt “de geschillen zo op te lossen die voortvloeien uit de parlementsverkiezingen”.

Het Hof staat namelijk al maandenlang in het middelpunt van de controverse, omdat het voorlopige resultaten van parlementaire verkiezingen in maart heeft vernietigd. In verschillende steden kwam het toen ook tot protest.

Sinds die betwiste parlementsverkiezingen verkeert het land in een politieke impasse. De betogingen de afgelopen dagen kwamen er nadat de oppositie voorstellen van de president, om uit deze politieke crisis te komen, had afgewezen. Het is al het derde massaprotest in het land sinds begin juni. De vorige protesten verliepen vreedzaam.

(Lees verder onder foto)

Massaprotest juni Bamako
AFP or licensors

Zal het de gemoederen bedaren?

De vraag stelt zich of deze ingreep van de president de gemoederen zal bedaren. Vorige pogingen van de president om het protest te kalmeren, zoals een voorstel voor een regering van nationale eenheid, had net het tegenovergestelde effect.

Keita werd in 2018 verkozen voor een tweede termijn van vijf jaar, maar krijgt toenemende kritiek over de economische crisis, corruptie, electorale wanpraktijken en het jihadistisch geweld dat hij maar niet onder controle krijgt.

Massaprotest juni in Bamako
AFP or licensors

Meest gelezen