AFP or licensors

Paus Franciscus: "Ik denk aan de Hagia Sophia en ik ben erg gekwetst"

Paus Franciscus is "erg gekwetst" dat Turkije een moskee maakt van de Hagia Sophia, een oud-basiliek uit de 6e eeuw in Istanbul. Dat heeft hij gezegd tijdens het angelusgebed op het Sint-Pietersplein in Rome.

"Mijn gedachten gaan uit naar Istanbul. Ik denk aan de Hagia Sophia en ik ben erg gekwetst." Dat heeft paus Franciscus deze middag gezegd tijdens het angelusgebed op het Sint-Pietersplein in Rome.

Bekijk hier de uitspraak van paus Franciscus (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Daarmee reageert hij voor het eerst op de beslissing van Turkije om van het museum (opnieuw) een moskee te maken. President Recep Tayyip Erdogan nam die beslissing vrijdag nadat het Hooggerechtshof zijn toestemming had gegeven.

L'Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, had gisteren al over de nieuwe bestemming van de Hagia Sophia bericht, maar deed dat op een veeleer feitelijke manier. Nu geeft de paus aan zijn emoties uiting.

De Hagia Sophia.

Van basiliek tot moskee tot museum tot moskee

De Hagia Sophia is een basiliek gebouwd in de 6e eeuw in wat toen Constantinopel heette, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Eeuwenlang was het een pronkstuk van het orthodoxe christendom, tot de Ottomanen de stad in 1453 veroverden en het gebouw tot een moskee ombouwden.

In 1934 maakte Mustafa Kemal Atatürk van de Hagia Sophia een museum en kwamen ook de prachtige schilderingen binnenin weer aan het licht. Tot afgelopen vrijdag bleef die status onveranderd, maar binnenkort zullen er weer erediensten plaatsvinden. Dat zou op 24 juli al voor het eerst gebeuren.

Verschillende landen zijn niet te spreken dat de Hagia Sophia opnieuw een moskee zal zijn. Onder andere orthodox-christelijke naties als Griekenland en Rusland hebben al kwaad gereageerd, maar ook de VS en Frankrijk uitten hun misprijzen. Ook de Unesco betreurt de beslissing en overweegt om te herbekijken of de Hagia Sophia de titel van werelderfgoed kan behouden.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de beslissing van Turkije om weer een moskee te maken van de Hagia Sophia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen