Videospeler inladen...

Aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbanken blijft stijgen

Het aantal mensen dat vorige maand een beroep heeft gedaan op hulp van de voedselbanken is gestegen tot 195.000. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, schrijft De Zondag. Gevreesd wordt dat het aantal hulpbehoevenden door de coronacrisis in het najaar nog verder zal stijgen.

Zo'n 195.000 mensen halen elke maand een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met vorig jaar.  De coronacrisis duwt steeds meer mensen in armoede.

"Vorig jaar haalden gemiddeld een kleine 170.000 mensen per maand een voedselpakket op. In juni steeg dat aantal met 20.000", zegt Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Onder die nieuwe cliënten zijn er heel wat tijdelijk werklozen. Mannen en vrouwen, jong en minder jong, die noodgedwongen thuis zitten door corona. Mensen die het normaal wel goed hebben, maar door de crisis hulp nodig hebben.

De financiële middelen om de werkingskosten te dekken, komen voornamelijk van particuliere giften. Maar door de toenemende vraag is extra steun nodig. "Als ons cliëntenaantal met 15 procent stijgt, zou ons budget evenredig moeten stijgen", aldus Mottar.

Hij verwacht deze zomer nog te kunnen overbruggen dankzij de grote solidariteit die er heerste tijdens deze crisis, maar hij vreest voor daarna. "Wat het najaar brengt, als de economische gevolgen van de crisis echt voelbaar zullen zijn, dat durf ik niet te voorspellen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen