Videospeler inladen...

VS-president Donald Trump draagt voor het eerst mondmasker in het openbaar: "Ik ben nooit tegen mondmaskers geweest"

De Amerikaanse president Donald Trump is voor het eerst in het openbaar verschenen met een mondmasker, tijdens een bezoek aan soldaten in een militair ziekenhuis in Washington. En dat is opvallend, aangezien Trump tot nog toe altijd een masker weigerde te dragen. "Het is er de tijd en de plaats voor", reageerde hij. 

Trump toonde zich in het verleden meermaals als een koele minnaar voor mondmaskers. Hij benadrukte dat hij er geen zou dragen en spotte met de Democratische presidentskandidaat Joe Biden als die dat wel deed. Zelfs wanneer zijn regering Amerikanen aanraadde om maskers te dragen op plaatsen waar afstand houden moeilijk is, zei Trump dat het "onwaarschijnlijk" was dat hij er ooit een zou dragen. De mensen rondom hem laten zich regelmatig testen en dus is dat niet nodig, zo klonk het. 

Tien dagen geleden maakte Trump een bocht. “Ik ben een voorstander van mondmaskers. Ik ben er helemaal voor. Ik zou er absoluut een dragen als ik in nauw contact kom met mensen”, zei hij bij Fox News. Hij benadrukte wel dat hij geen voorstander is van een verplichting. 

Gisteren verscheen de president dan met een mondmasker voor de camera's, bij een bezoek aan een militair ziekenhuis in Washington. "Als je in een ziekenhuis bent en je praat met soldaten en mensen die in sommige gevallen net van de operatietafel zijn, dan is het a great thing - een goed idee - om een masker te dragen", zei hij. "Ik ben nooit tegen maskers geweest, maar ik geloof wel dat er een tijd én plaats voor is." 

Videospeler inladen...

Volgens de Amerikaanse zender CNN zijn het vooral de adviseurs van de president die hier de hand in hebben. Zij wilden dat Trump een voorbeeld zou stellen door een masker te dragen en zochten naar een plek waar het logisch zou zijn dat hij er een droeg. Een bezoek aan een hospitaal, dus. 

In de Verenigde Staten zijn de voorbije 24 uur bijna 67.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus, dat is een record in één dag. Alles samen zijn nu 3,2 miljoen Amerikanen besmet. Bijna 135.000 zijn er door corona overleden.

Meest gelezen