Radio 2

"Verdwenen kunstwerk" schittert weer in Ieper

In de Torrepoortwijk in Ieper is een keramieken kunstwerk dat Nikolaas de Kanonnier voorstelt, ingehuldigd. Het werk was in de jaren 70 een geschenk van de wijkbewoners aan hun beroemde buur, voormalig minister en staatssecretaris Gus Breyne. Het kunstwerk leek verdwenen, maar werd vorig jaar toevallig ontdekt. 

In de jaren 70 hing het keramieken werk aan de voorgevel van het huis van voormalig minister en staatssecretaris Gust Breyne, die in de Torrepoortwijk woonde. Het was een geschenk van de wijkbewoners. Door verbouwingswerken verdween het kunstwerk op een zolder. Het zou eindigen op het containerpark, maar werd vorig jaar toevallig ontdekt door Karina Capoen, die het kon redden. Het wijkbestuur van Torrepoort Kerremesse vroeg aan het Ieperse stadsbestuur om het keramieken kunstwerk een definitieve plaats te geven in het openbaar.

Nikolaas de Kanonnier

De wijkbewoners konden zelf kiezen tussen 3 locaties. Ze kozen voor een plaats aan de ingang van de Torrepoortwijk op de hoek van de Torrepoortlaan en de Basculestraat.

Bij de inhuldiging vanmiddag was ook de reus Nikolaas de Kanonnier aanwezig, die elke keer mee opstapt in de Kattenstoet. Nikolaas de Kanonnier heette eigenlijk Nikolaas Hoedt, die in dienst was van de Spaanse troepen die de stad verdedigden tegen de belegering van de Fransen in 1678. Het verhaal gaat dat Nikolaas met 1 kanonschot 18 leden van de lijfwacht van de Franse koning Lodewijk XIV uitschakelde.

Meest gelezen