Vlaams Belang wil dat Vlaams Parlement belangenconflict tegen versoepeling abortuswet inroept

Vlaams Belang wil dat het Vlaams Parlement een belangenconflict inroept tegen de versoepeling van de abortuswet die de (federale) Kamer wil goedkeuren. Dat laat de oppositiepartij weten in een persbericht. Volgens Wetstraatjournalist Bart Verhulst is de kans klein dat de radicaal rechtse partij in haar opzet slaagt.

Het Vlaams Parlement een belangenconflict laten inroepen om te verhinderen dat de (federale) Kamer de versoepeling van de abortuswet komende week goedkeurt: dat is wat Vlaams Belang wil proberen, zo laat de oppositiepartij in een persbericht weten.

Met een belangenconflict kunnen de parlementen in ons land protesteren wanneer ze menen dat een beslissing van een van de andere parlementen voor hen nadelig is. Het gehekelde dossier in het andere parlement ligt dan 60 dagen stil om overleg te kunnen plegen. Als dat niks oplevert, dan komt het in de Senaat terecht.

Vlaams Belang wil in het geval van de abortuswet een belangenconflict laten inroepen omdat de partij van mening is dat in Vlaanderen geen meerderheid voor de versoepeling van de abortuswet bestaat. Die houdt onder meer in dat zwangerschapsonderbreking tot 18 weken mogelijk zal zijn, dat de bedenktijd vermindert tot 2 dagen en dat abortus uit de strafwet verdwijnt.

Chris Janssens: "Grootst mogelijke schade voor Vlaanderen en de Vlamingen"

“We hebben alle begrip voor de moeilijkheden die vrouwen kunnen ondervinden als ze ongewenst zwanger worden", zegt fractieleider van Vlaams Belang Chris Janssens in het Vlaams Parlement. "Maar op 18 weken is een baby zo’n 20 centimeter groot. Er is in Vlaanderen absoluut geen draagvlak om die onschuldige, hulpeloze mensjes dood te maken."

“Dit brengt de grootst mogelijke schade toe aan de belangen van Vlaanderen en de Vlamingen. Het moet gedaan zijn met de Franstalige minderheid die deze flagrante schendingen van menselijk leven en waardigheid opdringen aan de Vlaamse meerderheid.”

In de (federale) Kamer bestaat over de partijgrenzen en de taalgrens heen in principe wél een meerderheid voor de versoepeling van de abortuswet. Zo zijn de SP.A, de PS, Groen, Ecolo, DéFI, de PVDA-PTB, Open VLD en de MR voorstander, al laten de liberale partijen hun Kamerleden wel vrij om zelf voor of tegen te stemmen.

Bart Verhulst: "Zelfs met de N-VA en CD&V haalt Vlaams Belang de nodige meerderheid niet"

Volgens Wetstraatjournalist Bart Verhulst is de kans klein dat Vlaams Belang het Vlaams Parlement zo ver zal krijgen om effectief een belangenconflict goed te keuren. "Om dit te laten gebeuren, moet Vlaams Belang de steun krijgen van drie vierden van de stemmen in het Vlaams Parlement", zegt hij.

"Zelfs al zouden de N-VA en CD&V, die op federaal niveau ook tegen een versoepeling van de abortuswet zijn, met Vlaams Belang meestemmen (wat ook het cordon sanitaire zou breken), dan nog halen ze zo’n meerderheid niet. Het lijkt er dan ook op dat Vlaams Belang met dit voorstel vooral de Vlaamse regeringspartijen de N-VA, CD&V en Open VLD wil uiteen spelen", besluit Verhulst.

Ben Weyts: "Het is de rol van de oppositie"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is alvast niet onder de indruk van het voornemen van Vlaams Belang. "Ik heb begrepen dat het voorstel nog moet worden ingediend", vertelt hij aan VRT NWS. "We zullen wel zien in het Vlaams Parlement. Het zal ongetwijfeld de bedoeling zijn om de meerderheid uiteen te spelen. Dat is de rol van de oppositie."

Bekijk hier een korte reactie van Ben Weyts:

Videospeler inladen...

Meest gelezen