Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) wil met fusies aantal gemeentes in Vlaanderen op termijn halveren

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil dat er in de toekomst meer gemeenten fuseren. De Vlaamse overheid zal daar ook meer geld voor vrijmaken, schrijft de krant De Zondag. De gemeenten die fuseren moeten samen wel minstens 20.000 inwoners hebben. Ze zullen in dat geval 200 euro steun per inwoner krijgen in de vorm van een schuldovername. Hoe groter de gemeente, hoe hoger de financiële steun. Somers wil het aantal fusies in deze bestuursperiode verdubbelen, op termijn wil hij dat het aantal gemeentes in Vlaanderen wordt gehalveerd.

Het plan van Somers voorziet dus in een grotere schuldovername door de Vlaamse overheid, naarmate de fusiegemeente groter is. Een fusieoperatie van minstens 20.000 inwoners krijgt voortaan 200 euro per inwoner in de vorm van schuldovername, en een fusie vanaf 25.000 inwoners 300 euro. Vanaf 30.000 inwoners gaat het om 400 euro, en vanaf 35.000 inwoners om 500 euro.

"Het plafond voor een fusie wordt opgetrokken van twintig miljoen naar vijftig miljoen euro", klinkt het. "Wie fusioneert krijgt ook twee extra schepenen in de eerste bestuursperiode en een extra schepen in de tweede."

Tijdens de vorige legislatuur zijn er zeven vrijwillige fusies gerealiseerd, en dat aantal wil Somers deze legislatuur minstens verdubbeld zien. Op termijn wil hij dat het aantal gemeenten in Vlaanderen door fusies wordt gehalveerd.

Het belang van sterke lokale besturen werd volgens Somers opnieuw aangetoond door de coronacrisis. "We hebben veel gevraagd van de lokale besturen en we zouden eigenlijk nog meer bevoegdheden moeten doorspelen. Maar we botsen op die beperkte schaal. Kleine gemeenten dreigen te verzuipen door een gebrek aan slagkracht." Een fusie is daar  volgens Somers het goede antwoord op. "De gemeenten blijven dicht bij de burgers staan, en de dienstverlening wordt beter." 

Op 1 januari 2019 ontstonden 7 nieuwe fusiegemeentes in Vlaanderen. Ontdek op onderstaande kaart welke gemeentes toen samensmolten en welke (nieuwe) naam ze kregen:

Meest gelezen