Oud-aanklager Mueller reageert op vrijlating Trump-vertrouweling Stone: "Hij blijft veroordeelde misdadiger"

In een opiniestuk in de Amerikaanse krant Washington Post heeft voormalig speciaal aanklager Roger Mueller zijn vervolging van Roger Stone verdedigd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de man had vrijgelaten. “Stone werd vervolgd en veroordeeld omdat hij federale misdaden heeft gepleegd. Hij blijft een veroordeelde misdadiger, en terecht”, schrijft Mueller scherp. 

Robert Mueller, de voormalige speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentscampagne van 2016, blijft erbij dat Stone vervolgd moest worden voor zijn leugens om Trump te beschermen tijdens het onderzoek.  

Mueller reageerde ook fel op de beweringen van Trump en zijn bondgenoten dat het onderzoek een "heksenjacht" was. "Ik voel me genoodzaakt om te reageren op de algemene beweringen dat ons onderzoek onwettig was en onze motieven ongepast waren, en op de specifieke beweringen dat Roger Stone het slachtoffer was van ons ministerie", schreef Mueller nog.

Ik voel me genoodzaakt om te reageren op de algemene beweringen dat ons onderzoek onwettig was en onze motieven ongepast waren

Robert Mueller

Mueller deed onderzoek naar veronderstelde Russische inmenging tijdens de presidentscampagne van 2016 en samenzwering van het campagneteam van Trump met Moskou.

Stone werd berecht en veroordeeld door een jury voor belemmering van de rechtsgang, liegen tegen het congres, en het beïnvloeden van getuigen. Hij loog over zijn rol als contactpersoon tussen Trumps campagneteam en WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton lekte.

In zijn opiniestuk zet Mueller uiteen waarom Stone als een sleutelfiguur werd beschouwd. "Hij communiceerde in 2016 met personen die bij ons bekendstaan als Russische inlichtingenofficieren, en hij beweerde van tevoren weet te hebben gehad van de vrijgave door WikiLeaks van e-mails die door die Russische inlichtingenofficieren gestolen werden."

Het is de eerste keer dat Mueller zich publiekelijk uitspreekt over het onderzoek sinds de hoorzitting in het Congres vorig jaar. Zowel tijdens als na het onderzoek heeft Mueller nooit geregeerd op aanvallen van Trump en zijn bondgenoten. 

Roger Stone archieffoto
AFP or licensors

"Slachtoffer van heksenjacht"

President Trump zette vrijdag de celstraf van Stone om, enkele dagen voor hij naar de gevangenis moest. Daardoor ontsnapt Stone aan zijn celstraf, maar wordt zijn strafrechtelijke veroordeling niet geschrapt, zoals dat bij een gratie wel het geval is. Op papier blijft Stone dus een veroordeelde crimineel.

Het Witte Huis verdedigde de beslissing in een mededeling en schreef dat Stone het slachtoffer was van een "jarenlange heksenjacht van links in de media, in een poging om president Trump te ondermijnen". En ook: “Roger Stone heeft al veel geleden. Hij werd onheus behandeld, zoals zo velen in deze zaak. Roger Stone is nu een vrij man.”

De beslissing van Trump kreeg veel kritiek. Op sociale media luidde de kritiek dat “er twee gerechtelijke systemen zijn in de VS": "één voor de criminele vrienden van Trump en één voor alle anderen".

Donald Trump
Copyright 2020The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen